854 отлични оценки на матурите в Пиринско, двойките 346, абитуриентката от Езиковата Т. Пискова с 6.00 по БЕЛ и немски

75237-632x358

71 пълни шестици, 783 оценки над 5.50 и 346 двойки, от които 164 по български език и литература /БЕЛ/, са изкарали близо 2700 дванадесетокласници на матурите в Пиринско.

„Радващото е, че броят на отличните оценки чувствително надвишава този на слабите. 7 от шестиците са по БЕЛ, а 64 – по втория държавен зрелостен изпит. Съответно отличните оценки /над 5.50/ са 320 по български и 481 на втора матура. Средният успех на зрелостниците от двата държавни зрелостни изпита е „Мн. добър” /4.68/, коментира вчера началникът на РИО – Благоеград Ивайло Златанов.

За сравнение – миналогодишният успех от майската сесия бе 4.51, което постави областта ни на 3-то място в страната. Тазгодишната статистика в това отношение все още се обработва.

С най-висок среден успех 5.19 от двата зрелостни изпита са дванадесетокласниците от ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, следват ги учениците от СОУ „Братя Каназиреви” в Разлог с 5.10, ПМГ “Акад. С. П. Корольов“ в Благовеград с успех 5.07, ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ в областния център с 4.99 и СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Първомай с 4.82.

Съответно най-слаби са резултатите на дванадесетокласниците от Благоевградската професионална гимназия. Те заемат 44-то място в областта със среден успех 3.28. След тях се нареждат учениците от „Антон Попов” в Петрич с 3.25, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гърмен с 3.23. На предпоследната позиция са зрелостниците от Професионалната гимназия по текстил и облекло в Благоевград /ПГТО/ с 3.16, а 48-мо място с 3.01 заемат учениците от Крупник.

Шефът на инспектората определи като много успешно представянето на учениците на матурата по БЕЛ. „Средният успех на зрелостниците в област Благоевград по български език и литература е 4,24. Това ни нарежда на седмо място в страната. Първенци по резултат на задължителната матура по БЕЛ са учениците от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград с резултат 5.148, след тях са дванадесетокласниците на Математическата гимназия в Гоце Делчев с 5.113 и ПМГ „Акад. С. П. Корольов“ с 5.025. Сред отличниците са и СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог с 4.983, гимназия „Яне Сандански“ с 4.634, петричката гимназия „П. К. Яворов“ с 4.611, ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград с 4.582.

Впечатление прави и представянето на 30-те зрелостници на училището в село Абланица. След миналогодишното 3-то място по успех от двете ДЗИ-та, сега възпитаниците на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” с успех 4.573 отново са на предна позиция и заемат 8-мо място в класацията по БЕЛ.

В топ 10 са и петричкото СОУ „Н. Вапцаров” с 4.555, както и благевградското СОУИЧЕ с 4.442. Най-зле от благоеградските училища са се представили учениците от Благоевградската професионална гимназия, които са изкарали 3.297 по български език и литература. След тях са гимназистите от МГМСС в Гоце Делчев с 3.286, СОУ „Св. св. Кирл и Методий“ в Гърмен с 3.238, ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ с 3.237. Последни с 3.073 са учениците от Крупник.

Четири училища в Пиринско са и сред 100-те най-добри училища в страната, ако се съди по резултатите от матурата по български език и литература. На 54-та позиция от общо 1001 училища е Благоевградската езикова гимназия. Двете математически гимназии – гоцеделчевската и благоевградската, са съответно на 61-во и 75-то място, а СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ са на 82-ро в националната класация на МОН.

„Не съм изненадана от високите резултати, защото те са постоянна величина всяка година. Въпреки че сме профилирана гимназия, наши ученици имат общо 11 пълни шестици, не само по чужди езици, а и по български, биология, география”, коментира директорката на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ Тинка Попова и допълни, че зрелостниците от випуск 2015 са се доказали не само като отлични и умни ученици, а и като хора с големи сърца.

На въпроса би ли откроила учители с най-голям принос в подготовката на дванадесетокласниците, тя каза: „Педагогическият ни колектив е съставен от пълни професионалисти, които наред с колегиалните взаимоотношения се и допълват помежду си. Именно от Езиковата гимназия е и дванадесетокласничката Теодора Красимирова Пискова, изкарала две пълни шестици на матурите по БЕЛ и немски език. Освен това амбициозната девойка ще учи в Германия със спечелена пълна стипендия от немското посолство”.

Средният успех на ниво област на матурата по химия е 5.50, немски – 5.16, физика – 5.08, френски – 5.04. На традиционно предпочитания за второ задължително ДЗИ по избираем предмет – география, успехът е 3.86. На матурата по математика с успех 5,650 са 3-ма зрелостници от Средно общообразователно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог, които с този резултат са номер 1 в областта и 13-и в страната, след тях се нареждат 28-те ученици от гимназия „Яне Сандански“ в Сандански, трети са гимназия „Пейо К. Яворов“ – Петрич, с успех 5.124, абитуриентите, 67 на брой, от Природо-математическа гимназия „Акад. С. П. Корольов“ са осми в областта и 67-ми в страната. 22-мата възпитаници на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „В. Левски“ в Благоевград са на 251-во място с успех 3,708.

Би следвало да отбележим, че класацията на МОН и съответно регионалните инспекторати на образование е изготвена според изкарания среден бал на изпитите от учениците от съответното училище. В този вид при анализите обаче не е взето под внимание броят на зрелостниците, явили се на ДЗИ по съответния предмет. Например на матурата по английски език първенец в областта е СОУ “Св. Паисий Хилендарски” в Първомай с успех от 5.790. Там на препитването по този предмет се е явил само един ученик и всъщност статистиката е изготвена на базата на неговата оценка. СОУИЧЕ се нарежда на второ място с 5.402, при 10 явили се зрелостници, а на трета позиция – с 5.31, са ЕГ с 80 абитуриенти, държали изпита по английски език.

Такъв е и случаят с матурата по биология и здравно образование, където на първите две места са СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Кресна – съответно с 5.980, и СОУИЧЕ – с 5.840. Този предмет е бил предпочетен от по един ученик в тези две училища.

В същото време 98 зрелостници на Професионалната гимназия по икономика и туризъм са на 31-во място с 4.178. Не е едно и също дали на изпит се явяват 1-2 или 100 дванадесетокласници от дадено училище, споделиха благоевградски педагози.

Ако следваме логиката на просветното ведомство, то първенец на матурата по испански в областта е НХГ със среден успех от „Мн. добър” /4.810/ – толкова е изкарала Наталия Трендафилова от Националната хуманитарна гимназия, единствената дванадесетокласничка в Пиринско, отишла на изпит по този предмет.

„Да, действително тези средни стойности не отчитат броя на явилите се ученици на съответния изпит. Предстои ни да изготвим и нов анализ, който ще покаже по-важното, а именно – какво знаят и не знаят учениците, за да направим съответните изводи“, сподели началникът на РИО Ивайло Златанов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене