Кметът на Благоевград д-р Камбитов удостои с почетна грамота ФТА „Пиринче“ по повод 30-годишнината на ансамбъла

Pirinche-30-7

С грандиозен концерт фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче” отбеляза своя 30 годишен юбилей в благоевградската зала „Яворов“. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов удостои екипа на ансамбъла с юбилейна грамота по случай празника. Грамотата и поздравителния адрес от кмета връчи председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, който на свой ред връчи почетен плакет и произнесе поздравително слово от негово име и името на местния парламент.
Тържественото честване бе истински спектакъл и наслада за очите на поколения благоевградчани, чиито деца са минали през школата на ФТА „Пиринче“. На юбилейния концерт за 30-годишнината на фолклорната формация в четвъртък вечер, присъстваха стотици фенове и почитатели на ансамбъла и фолклорната музика от града, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.
Неподражаемите, танцьори от ансамбъла пресъздадоха в 2-часов уникален спектакъл своята 30 годишна творческа история. Те омагьосаха с феерия от музика, танци и песни зрителите, които препълниха зала „Яворов“ в Благоевград. В празничния концерт се включиха бивши творци от ансамбъла и придадоха цялостната визия на невероятния концерт. Всички изпълнения бяха бурно аплодирани и викани на бис, а публиката многократно бе на крака от възторг и в знак на уважение към магията на фолклора ни, показана от талантливите изпълнители на ансамбъл „Пиринче“.
В края на спектакъла ансамбълът, който е носител на много призове от надигравания в цялата страна и в чужбина получи поредното си призвание от Денислав Кехайов, главен художествен ръководител на легендарния фолклорен ансамбъл „Пирин“. Той поздрави своите колеги по жанр, благодари им за невероятно добрата подготовка на младите, които достойно заемат места в прочути български ансамбли като„Пирин“ „Българе“, и др.
Детски фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче“ към Център по изкуствата в Благоевград е своеобразна визитна картичка за града и достоен наследник на богатите фолклорни традиции на Пиринския край. Създаден е през октомври 1984 г. от Симеон Стамболийски, който до ден днешен е главен художествен ръководител и съвместно с хореограф Полина Сатиева и с последователите си продължават да издирват, съхраняват и доразвиват богатата танцова съкровищница на нашата страна.

Pirinche-30-010 Pirinche-30-9 Pirinche-30-8 Pirinche-30-6 Pirinche-30-5 Pirinche-30-4 Pirinche-30-3 Pirinche-30-2 Pirinche-30

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене