Свържете се с нас

Култура

Кметът на Благоевград д-р Камбитов удостои с почетна грамота ФТА „Пиринче“ по повод 30-годишнината на ансамбъла

Публикувано

на


Pirinche-30-7

С грандиозен концерт фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче” отбеляза своя 30 годишен юбилей в благоевградската зала „Яворов“. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов удостои екипа на ансамбъла с юбилейна грамота по случай празника. Грамотата и поздравителния адрес от кмета връчи председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, който на свой ред връчи почетен плакет и произнесе поздравително слово от негово име и името на местния парламент.
Тържественото честване бе истински спектакъл и наслада за очите на поколения благоевградчани, чиито деца са минали през школата на ФТА „Пиринче“. На юбилейния концерт за 30-годишнината на фолклорната формация в четвъртък вечер, присъстваха стотици фенове и почитатели на ансамбъла и фолклорната музика от града, изявени творци и дейци на културата, политици, общественици.
Неподражаемите, танцьори от ансамбъла пресъздадоха в 2-часов уникален спектакъл своята 30 годишна творческа история. Те омагьосаха с феерия от музика, танци и песни зрителите, които препълниха зала „Яворов“ в Благоевград. В празничния концерт се включиха бивши творци от ансамбъла и придадоха цялостната визия на невероятния концерт. Всички изпълнения бяха бурно аплодирани и викани на бис, а публиката многократно бе на крака от възторг и в знак на уважение към магията на фолклора ни, показана от талантливите изпълнители на ансамбъл „Пиринче“.
В края на спектакъла ансамбълът, който е носител на много призове от надигравания в цялата страна и в чужбина получи поредното си призвание от Денислав Кехайов, главен художествен ръководител на легендарния фолклорен ансамбъл „Пирин“. Той поздрави своите колеги по жанр, благодари им за невероятно добрата подготовка на младите, които достойно заемат места в прочути български ансамбли като„Пирин“ „Българе“, и др.
Детски фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче“ към Център по изкуствата в Благоевград е своеобразна визитна картичка за града и достоен наследник на богатите фолклорни традиции на Пиринския край. Създаден е през октомври 1984 г. от Симеон Стамболийски, който до ден днешен е главен художествен ръководител и съвместно с хореограф Полина Сатиева и с последователите си продължават да издирват, съхраняват и доразвиват богатата танцова съкровищница на нашата страна.

Pirinche-30-010 Pirinche-30-9 Pirinche-30-8 Pirinche-30-6 Pirinche-30-5 Pirinche-30-4 Pirinche-30-3 Pirinche-30-2 Pirinche-30

коментара

Реклама
loading...

Култура

Днес Православната църква отдава почит на св. ап. и евангелист Лука и на св. мъченица Злата Мъгленска

Публикувано

на


Повествувател на апостолските деяния и на Евангелието Христово светъл писател, 
със свещени песни да възхвалим всевъзпетия Лука като лекар на човешките немощи, 
изцеляващ недъзите на естеството и язвите на душите 
и молещ се непрестанно за всички нас.

Кратко животоописание

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: „Поздравява ви Лука, многообичният лекар“ (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата „Деяния на светите апостоли“.

Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.

Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.

Pravoslavieto.com

 

Св. великомъченица Злата Мъгленска

Св. Злата Мъгленска живяла във втората половина на ХVІІІ век. Родила се в бедно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на прост селянин, тя сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата й в Господ била твърда, непоклатна. Рядката й телесна хубост станала повод да се украси животът й със страдания на велика мъченица.
Млад турчин се прелъстил от хубостта й и решил да посегне на честта й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът заедно с други турци я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и подпомогнат от другите, я отвел у дома си.
Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал от нея най-първо да стане мюсюлманка. Заплашвал я с мъчения, ако тя се откаже да стори едното и другото. Чакал отговора й.
Девицата призовала на помощ Господ Иисус Христос и отговорила:
– Аз вярвам и се покланям само на Господ Иисус. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета. Освен това аз съм дала обет за девство, на който също така няма да изменя за нищо на света! Турците решили да опитат най-първо с по-меки средства да я склонят. Предали я за тази цел на жени туркини. Очаквали от тях да намерят начини да я увлекат в ислямската вяра. Туркините напрегнали цялата си хитрина в това направление. Разказвали й за мюсюлманския рай, за чувствения живот на мюсюлманите, за сладострастните увлечения у тях, за богатството, с което тя ще се сдобие, за разкоша, в който ще живее, ако пожелае да стане мюсюлманка и се омъжи за оня турчин.

zlata_maglenska_2.jpg

Туркините й пеели примамни песни. Усмихвали й се престорено. Играели, танцували пред нея и пак повтаряли приказките за някакъв прелестен живот у мюсюлманите.
Младата Злата ги слушала и гледала с отвращение и погнуса.
Възбудени силно от твърдостта й в християнската вяра и от устойчивостта на целомъдрието й, туркините повикали при себе си родителите и трите й сестри. Заставили ги да се опитат да й повлияят да приеме исляма и да се съгласи да стане жена на турчина. Заплашвали и Злата, и тях с мъчения и смърт, ако не се изпълни желанието им.
Поразени от страх, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да приеме ислямската вяра.
– Мила наше дъще – плачели бащата и майката, – пожали нас и сестрите си. Ние всички ще загинем, ако не приемеш предложението на турците. Бог е милостив. Той ще ти прости тоя грях, извършен при насилие.
В душата на Злата настъпила борба. Любовта към родителите и към сестрите й, от една страна, и дългът й като християнка, от друга страна, застанали пред смутения й поглед. Кое да избере? Какво да прави? Сълзите на родителите и сестрите й разкъсвали сърцето й. Тя помислила, помислила и накрая решително заявила:
– Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господ Иисус Христос, знайте – вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! Мой баща остава само Господ Иисус, моя майка – пречистата Негова Майка, а мои братя и сестри – мъчениците и мъченичките!
Турците разбрали, че девицата не ще беде склонена да се откаже от православната си вяра с такива средства. Решили да опитат страшните средства – мъченията.
В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба й ремъци и ги спускали пред очите й. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата й от едното ухо до другото.
Подпомогната благодатно от Господ, светата великомъченица изтърпяла и издържала тия жестоки, смъртоносни мъчения.
Когато била оставена за малко на покой, тя чула, че в селото дошъл духовникът на нейните родители, проигуменът на светогорския манастир „Ставроникита”, йеромонах Тимотей. По един християнин пратила просба до него – да се помоли усърдно за нея, щото Бог да я подкрепи достойно да завърши мъченическия си подвиг.
И Бог я подкрепил и прославил. Тя завършила подвига си като великомъченица.
Озверените турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото й на късове.
Така, като злато прочистена в огъня на страданията, света великомъченица Злата Мъгленска предала душата си па Бога на 18 октомври 1795 година.

От: Жития на светиите. Ред. † Левкийски епископ Партений, архим. д-р Атанасий (Бончев). Синодално издателство, София, 1991 г. 

Днес имен ден имат дамите, които носят имената Злата и Златимира.

коментара

Продължете с четенето

Култура

/Видео/ Мега събитието в Петрич! Поп-певицата ДаниАн спечели първите места в конкурса за изпълнител и нова авторска песен на Международния фестивал „Златен кестен“ 2018г

Публикувано

на


Един изпълнител грабна първите награди в 24-тото издание на Международния фестивал „Златен кестен“ 2018 г. Това е поп-певицата ДаниАн за песента „Ти и аз“, която е по нейн текст и музика. Поради предварително поет ангажимент обаче певицата не се качи на сцената, за да вземе лично наградата си.

Втората награда за нова песен бе спечелена от Маргарита Хранова за песента „Когато“. Третата награда е за невероятния поп-изпълнител Бонимир Бонев за песента „Нещо на испански“.

В конкурсната част за Най-добър изпълнител второто място бе спечелено от Трио „Джентълмен“, а третото място за Антония Маркова.

Специалната награда на кмета на Петрич Димитър Бръчков бе връчена лично на македонската изпълнителка Лени Партикова за песента и „Спомени“.

Приз „Евтим Евтимов“ за най-добър текст бе връчен на Ивайло Герасимов за песента „Лято“.

Наградата на НЧ“Братя Миладинови“ бе връчена една невероятна петричка група „Reflection“.

След награждаването програмата продължи със специалните гост-изпълнители. На сцената се представиха Валентина Александрова, Неделяна Христова, Маги Джанаварова, 4Magic и Диона.

Във видеата можете да видите част от изпълненията на певците.

blob:https://struma.tv/59635daf-348c-45c0-9bd2-da12fc62a077

blob:https://struma.tv/c3af4d95-fd33-4826-a9af-3ae7261dbf2b

blob:https://struma.tv/76182c93-f42c-419c-a134-89490fd58df3

blob:https://struma.tv/f1aec706-c74e-4cd3-b2eb-b603c1529b2c

 

Ани Георгиева

struma.com

коментара

Продължете с четенето
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2018
П В С Ч П С Н
« сеп.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ПОПУЛЯРНИ