Свържете се с нас

Анализи и Коментари

НОВИ ПОПЪЛНЕНИЯ! 7 медсестри започнаха работа в МБАЛ – Благоевград

Публикувано

на

78

Седем нови медицински сестри започнаха работа в МБАЛ – Благоевград, с това кадровата криза за специалисти по здравни грижи е овладяна, добрата новина съобщи директорът д-р Огнян Митев.

Главната сестра на МБАЛ – Благоевград Венета Стефанова допълни:

Две от колежките са назначени в урология, едната от тях – Б. Лазарова, пристига от МБАЛ – Пазарджик, където е била старша сестра на отделение и е квалифициран кадър. След 5- годишно отсъствие в болницата се върна и друг ценен специалист – операционната сестра Н. Милчева. Тя е назначена на работа в неврологично отделение. Младата акушерка Миляна Евтимова започна работа директно от студентската скамейка в неонатология /отделение за новородени/, в гастроентерология от този месец на пълен щат е Йорданка Иванова, която досега е работила в специализирано лечебно заведение в Благоевград.  Колежката Е. Николова пристига от детска ясла, тя започна работа в ортопедия, в хемодиализа се завърна Ст. Урдарска, която е с дългогодишен опит в болничната помощ, заключи гл. сестра Венета Стефанова.

От ръководството поясниха, че в МБАЛ – Благоевград има и двама нови лекари – д-р Владимир Николов започна работа в реанимация, той пристигна от Стара Загора. Д-р Жулиета Калешова, както „Струма“ писа, оглави отделението по хемодиализа.

struma.bg

коментара

Реклама
loading...

Анализи и Коментари

Дъновистите от Югозапада смутени от разкъсаните кръгове на тазгодишната Паневритмия

Публикувано

на

Братските групи на Бялото братство в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев останаха доста смутени от тазгодишната Лятна духовна школа и тържествената Паневритмия, с която последователите на Дънов посрещат на 19 август Космическата Нова година на Седемте Рилски езера. Причината е, че за пръв път братството разкъсало 5-те кръга, с които членовете му трябва да посрещнат слънцето. Според описанията на дъновистите четвъртият кръг всъщност не бил кръг, защото започвал от “нищото”, а в противоположния край петият кръг не се затварял, а се „веел“.

„Още на 16-и и 17-и август имаше хора, които нарочно не се съединяваха правилно с другите пред тях, сякаш се страхуваха от зараза, и, естествено, кръгът не беше концентричен, а къдрав”, разказа дъновистка. „При това положение въртеливото движение разкъсваше кръга и така се получаваше „опашка”. Да не говорим, че в желанието да сме в по-вътрешен кръг влизаха много повече хора от необходимото. И така вместо да има достатъчно разстояние, се получи гъстота, която попречи на играта и в движение разширяваше кръга”.

Според неин съидейник от години в „белите“ среди витае някаква наивна представа за по-сигурно зареждане с енергия, ако танцуващ се нареди в някой от вътрешните кръгове, поради което при формирането на лъчите всички хуквали навътре, още повече че там се играело по-лесно заради необходимите по-малки крачки.

Дъновистите са на мнение, че тази година като цяло никой не следвал правилата на Паневритмията, в която двойките трябва да са на точно определено разстояние една от друга, затова всичко се изродило.

„Ако е допуснато да се играе без затворени кръгове, в името на „бройки”, е грубо нарушение на окултно правило и ползата от Паневритмията намалява, защото енергиите изтичат“, категоричен е един от участвалите в школата.

Част от братята пък са на мнение, че „светът навлиза със своите закони в кръговете на Паневритмията, водейки до хаос… неразбиране и опорочаване на духовната практика”.

Доста негативизъм сред последователите на Дънов и последвали коментари събраха и децата в района на лагера и неспирният бебешки плач. Според част от дъновистите с воденето им високо в Рила родителите на най-малките ги измъчват, защото климатът в планината е доста променлив, битовите и хигиенни условия също не са подходящи за невръстни деца.

Една от членуващите в гоцеделчевската група дъновистка опитала да изкаже на висок глас мнението си, че Рила е крайно неподходяща за толкова малки деца, но другите й изшъткали, че е редно да си затваря устата, защото едно от децата е внучето на председателя на Общество Бяло братство Слав Славов. Като цяло преобладаващото мнение на дъновистите е, че в Лятната духовна школа в Рила трябва да се качват само деца над 12-г. възраст.

Не на последно място е и продължителността на Лятната духовна школа в Рила. Дъновистите са на езерата от 1 август и ще останат там до 23 август. Традиционно всяка от групите последователи на Учителя Петър Дънов в един или два дни от престоя край езерата готви топла храна за останалите дъновисти. Тази година на 3 август групите на Бялото братство от Благоевград и Дупница нахранили съидейниците си с постен зрял боб, а на 14 август благоевградчани завъртели един казан с леща.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

 

коментара

Продължете с четенето

Анализи и Коментари

Община Дупница никога не е давала терен под наем на фирмата, която стопанисва сметището под АМ “Струма” , заяви заместник-кметът на града Крум Милев

Публикувано

на

Зам. кметът на Дупница: Сметището под АМ “Струма” се стопанисва неправомерно

“Община Дупница никога не е давала терен под наем на фирмата, която стопанисва отпадъците. Това, което го виждате, се стопанисва неправомерно от нея, за което имаме дела”. Това заяви в предаването “Здравей, България” заместник-кметът на града Крум Милев.

По думите му сметището е от поне 4-5 години под магистралата. „Това не са отпадъци. Това са промишлени суровини, които Кольо Илиев използва за преработка и продаване. Това е единствената фирма в Югозападна България, която има лиценз да изкупува такива суровини”, обясни още Милев.

Заместник-кметът на Дупница допълни, че администрацията се е опитала да се справи с проблема по различни начини, включително и със санкции. „Писали сме на АПИ, писали сме до РИОСВ и до други институции. От АПИ нямаме отговор. До тях писахме през април 2018 година. От тогава знаят, че има опасност от пожар”, коментира още Крум Милев.

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
Loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ