ГРАДЪТ: Айдън Мохамед проговори за старата джамия Караджъ паша: Час по-скоро трябва да се реставрира!

айдън мохамед

Депутати от ДПС се заемат да решат проблема
и молитвеният дом да бъде възстановен и действащ!

Районният мюфтия на Пиринско Айдън Мохамед се оплака от бюрокрацията в
страната и от неразбирането на управляващите. Повече от 2 години той се мъчи да ремонтира прочутата Караджа паша джамия в Гоце Делчев, която се руши заради безхаберието на държавата.
Бившият мюсюлмански молитвен дом е построен в края на 14-ти и началото на 15-ти век. Постройката е паметник на културата, но е полуразрушена и се нуждае от спешен ремонт и реставрация. Преди 2 години паднало кубето на джамията, има опасност цялата сграда да се срути, ако не стартират ремонтни дейности и възстановяване.
„Толкова време се борим, а няма никакъв напредък по този въпрос, срещаме силен отпор. Това е най-големият ни проблем в региона. През 1984 г. е направено цялостно заснемане на имота, знаем как да го възстановим в автентичен вид. Но срещаме спънки от страна на културното министерство и на Националния институт за недвижимо културно наследство, с които трябва да се съгласуват проектите“, разказа районният мюфтия.
Той призна, че в момента се водят разговори с депутати от ДПС, които да помогнат за решаването на проблема. Правят се срещи на най-високо ниво, допълни Мохамед. Но до зимата няма как да се ремонтира джамията.
„Има реален риск при тежка зима цялата сграда да рухне. Това ще е огромна загуба за България, защото е ценен исторически паметник. Молим се да оцелее, молим се и за по-отговорни политици, които да взимат правилни решения навреме“, каза още духовният водач на мюсюлманите в Пиринския край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене