Свържи се с нас

Uncategorized

Домашен арест за Андон Балтаджиев!

Публикувано

на

maxresdefaultАрестуваният лидер на НПО „Активна съвест“ Андон Балтаджиев , заради провокации и насаждане на омраза по чл. 143 от НК на протестите в Гърмен от този час е под домашен арест. Това заяви самият той пред репортер на информационна агенция www.toppresa.bg. “ Все още съм в шок. Телефоните ми не спират да звънят след като дойдох на линия,  имам стотици неприети повиквания, все още не знам какво се случва…“ заяви Балтаджиев и съобщи че си е у дома  под домашен арест, което прави невъзможно участието му на протеста в Гърмен организиран на 2 юни. Както Топ Преса първа в България писа,  Андон балтаджиев беше задържан в град Шумен, по обвинение бе разпалвал бунтове В Гърмен а ден по късно падна главата и на полицейския началник в Гоце Делчев Костадин Ковачев.

коментара

Uncategorized

Открита е непокътната гробница от римско време край Благоевград

Публикувано

на

Непокътната гробница от римско време откриха археолози край Благоевград. Това се случи по време на разкопките край село Покровник преди пускането на поредната част от магистрала Струма.

Става дума за тракийско селище, разположено на площ от 120 декара – Скаптопара, или древен Благоевград. Aрхеолозите  откриха  църква, баня и канализация, сега и цял мавзолеен комплекс от III век след Христа.

„В подземната част са разположени две гробни камери и предверие. Предверието и едната гробна камера са били нарушени още през античната епоха и са били ограбени”, обясни пред BTV доц. Здравко Димитров, ръководител на обекта. По думите му там не е погребан случаен човек, тъй като не се правят гробници толкова често с такава сериозна архитектурна конструкция и с толкова богат инвентар.

Старият град попада в трасето на магистрала „Струма”. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Според археолога вариант за запазване на ценните находки е и музей на открито. „Вариантът е да бъдат преместени в Покровник, както предложих и за църквата, която също се намира под трасето на магистралата, затова трябват сериозни дейности на реставратори, бързи проекти и преместването на тези паметници”, обясни ръководителят на обекта доц. Здравко Димитров.

Преди седмица екипът на Blagoevgrad news изпрати запитване, относно запазването на обекта до Министерство на културата и  Национален археологически институт с музей при БАН.

Към момента имаме отговор само от Министерството, в който ни уведомяват, че през 2017 г. при извършване на пълни спасителни теренни археологически проучвания в периода 01.09.2017-30.11.2017 г. на основание договор между НАИМ-БАН и АПИ по трасето на автомагистрала „Струма“, в землищата на с. Зелен дол и Покровник, община Благоевград, в част от обекта са разкрити археологически структури. Те са датирани от археологическия екип в периода на римската и късноримската епохи.

„Според решението на експертната комисия по чл. 158а от Закона за културното наследство и на основание доклад на проучвателите част от проучвания терен – южният склон на обекта, е освободен за инвестиционни намерения поради липса на съществен археологически материал.
В останалата част от обекта са налице археологически останки от представителни сгради, баня, църква, пещи, съдове-хранилища, ями, ровове, некропол и др. За тази част от обекта комисията е препоръчала проучването да продължи до пълното изчерпване на археологическите структури. След пълното приключване на разкопките отново ще бъде свикана експертна комисия по чл. 158а от ЗКН за приемане на резултатите от спасителното археологическо проучване. На основание доклада на проучвателите на обекта и оглед на място, експертната комисия ще вземе решение относно съдбата на проучения археологически обект. „, се казва още в отговора на Министерство на културата.

За сега обаче, въпросът дали трасето на  АМ „Струма“ ще  бъде променено, с оглед и последната открита гробница, остава не ясен. Със сигурност обществото в Благоевград следи развитието на казуса, а Инициативният комитет създаден по този повод ще продължи да настоява за запазването на това културно богатство./blagoevgrad-news.com/

23

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО

Uncategorized

Александър Караджов: Причината за толкова жертви в трагедия на АМ „Тракия” е неслагането на коланите

Публикувано

на

Алкар Травел е не голяма фирма, но пък със сериозен опит в автобусните превози. Срещам се с Александър Караджов, собственик на фирмата за да си поговорим, за това което всички говорят в момента. Трябва ли да се слагат колани в автобусите, кой е виновен за голямата трагедия на АМ „Тракия”.

Откога се занимаваш с превозвачески бизнес?

– От 20 години…

Ти като човек, който има такава фирма и се занимава с превоз на пътници, какво ще кажеш по темата, която се разисква тези дни усилено за безопасността в автобусите, и задължителното слагане на колан.

– Първото и най-важно, което искам да кажа е, че заводски колани за немските марки автобуси  има от 1999 г. Това е на практика, което съм видял. А от кога са задължителни немога да кажа. Постоянно излизат разни закончета. Примерно за процентността на затъмнение на стъклата на автобусите за различните държави. Във всяка държава този процент е различен. Най-различни неща излизат. За безопасността на шофьора от 2006 г. отзад зад него трябва да има шейна. При евентуален челен удар да може да се плъзне. Всички автобуси са защитени. Резервната гума седи отпред. Тя предпазва от челен удар. Имам един рафт само с компютри. Обслужването на автобуса е 30 % обслужване на самата електроника. Всичко се прави за безопасност на автобуса. ABS – системи, допълнителни спирачни системи. Това всичко е да подпомогне безопасността на автобуса. Но все пак шофьора е най-важен. По-новите автобуси има тракшън контрол. Май автобуса от наскоро станалата катастрофа не е имал, но това немога да кажа. Не съм запознат.

Кажи ни сега, при теб за тези 20 години случвало ли ти се е такова засичане?

– Да ти кажа честно постоянно на пътя стават такива неща. Там всички сме равни и понякога правим грешки. Центъра на тежестта е много ниско на автобуса. Той е много устойчив на пътя

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

коментара

ПРОДЪЛЖЕТЕ С ЧЕТЕНЕТО
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2018
П В С Ч П С Н
« мар.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ПОПУЛЯРНИ