Магистрати и полицаи преклониха глава пред Джовани Фалконе

Falkone_BL

23.05.1992 г. Капачи – взрив! Той уби един от най-страшните за мафията магистрати, непримиримият Джовани Фалконе. Италия бе разтърсена от протести и демострации. Стотици мафиоти бяха арестувани и осъдени. Там, в Капачи, светът се раздели на две – с Джовани Фалконе или срещу него, за истината или срещу нея, за бъдещето на децата или срещу него.

 Днес Палермо отново свежда глава пред паметта на своя незабравим син. Хиляди млади хора с плакати и снимки на Джовани Фалконе и неговия колега Паоло Борселино заявяват своята позиция и категоричност да продължат борбата срещу престъпността, мафията и корупцията за един по-добър свят. Милиони хора по света днес със сърцата и душите си са заедно с жителите и гостите на Палермо! За да продължи неговото дело!

Председателят на Окръжен съд Благоевград –  съдя Катя Бельова, първият носител на наградата в памет на Джовани Фалконе, Председателят на Районен съд Благоевград – съдия Екатерина Николова, районен съдия Владимир Пензов, представител на Областна дирекция на МВР Благоевград, главен асистент Марияна Шехова – Канелова от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград – д-р Теменужка Любенова поднесоха цветя на паметната плоча на героя от Италия на сградата на Окръжен съд Благоевград. На тази дата през 1992 г. той бе убит от мафията и стана символ на магистратите по света в борбата им с престъпността, мафията и корупцията.  ОбСНВ и община Благоевград създадоха наградата в памет на италианския магистрат „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ за магистрати и полицаи с подкрепата на посолството на Република Италия, фондация „Джовани и Франческа Фалконе“ и лично на проф. Мария Фалконе – Председател на фондацията и сестра на Джовани Фалконе.

Поклон пред паметта му!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене