Бойци на ИД вкарвани в Европа с лодките на имигранти

109348-isliamska_dyrjava_9

Бойци на групировката Ислямска държава са вкарвани в Европа през Средиземно море, твърди либийски представител пред Би Би Си.

Съветникът на международно признатото либийско правителство Абдул Басит Харун казва, че трафикантите крият бойци на ИД в лодките с незаконни мигранти, предаде БТА.

Той основава твърденията си на разговори между собственици на лодките, дочути в онези части на Северна Африка, които са под контрол на ислямистите. Те често пъти седели в лодките отделно от останалите мигранти и не се страхували от плаването по море, казва Харун.

Той допълва, че ИД разрешавали на трафикантите да превозват мигранти през Средиземно море в замяна на 50 процента от печалбата от всяка лодка.

Според правителствения съветник джихадистите може би планират бъдещи атаки в Европа.

ИД, която контролира големи територии в Ирак и Сирия, в последните месеци е активна и в Либия, възползвайки се от борбата за власт между враждуващи групировки там след падането на Муамар Кадафи.

През март ИД пое отговорност за нападение в столицата на Тунис, в което загинаха 22 души. По данни на ООН 60 000 мигранти са се опитали досега да преминат през Средиземно море от началото на годината. Смята се, че над 1800 са се удавили при преобръщането на лодките им.

Преди няколко месеца от ИД заплашиха да взривят освен Белия дом, Биг Бен и Айфеловата кула.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене