Банско утре: Скандал! Банско настръхна срещу отец Янко и мераците му да прави хотел в черквата „Св. Троица“: Кметът Г. Икономов призовава владиката Серафим за спешни мерки и смяна на свещеника

_thumb (1)

Прецедент е намерението на отеца при толкова хотели в Банско да прави стаи в двора на черквата,той не е местен, трябва да бъде поставен местен служител, които да милее за Банско. Ако отец Янко е събрал пари нека ги даде за изографисване, казва градоначалникът

Скандал заформи намерението на отец Янко Русков от черквата „Св. Троица“ в Банско да строи в двора на светата обител стаи за спане, мини хотел, който цял да приютява посетителите на обителта в центъра на курортния град. Свещеникът изразил намеренията си ,имал събрани пари и е решен да превърне двора на уникалната черква в място и за спане . Това буквално взриви банскалии, които заплашват да вдигнат бунт срещу градежа и изгонят свещеника.

Отец Янко не е местен, той бе назначен в черквата от покойния отец Натанаил като пазач и когато дядото почина отецът взе властта в местната черква. Той не е роден в Банско ,което го прави чужд за местните хора. Обикновено попът трябва да е местен човек, които да милее за града да познава неговите хора,твърдят банскалии . Традицията е от години и отец Янко, е изключение. По повод назряващия скандал потърсихме за коментар кмета на града Георги Икономов, който заяви:

Чул съм за намеренията на отец Янко да строи стаи за спане в двора на националното ни богатство, нашата черква „Св. Троица“. Ако това е така, то призовавам спешно владиката Серафим да вземе мерки ,да смени незабавно свещеника,позволил си подобно нещо. Попът наистина трябва да е местен човек, отец Янко не е роден в Банско. Да се прави хотел в черквата на фона на толкова хотели в Банско е безумно, пък и черквата не е място за подобен бизнес.

Осъждам остро това намерение и няма да го допусна, ако отец Янко има събрани пари нека ги даде за изографисване на черквата, общината дава 100 000 лева за това, а той хотели ще строи, не одобрявам това намерение, каза Икономов, който се закани спешно да информира Неврокопския митрополит и да поиска незабавно отзоваването на отец Янко от черквата в Банско.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене