Топ Преса: Бой и люти обиди на протеста срещу спирането на минералната вода в Огняново

Хората от две села в община Гърмен не искат пречистена вода и не вярват, че в минералната има арсен

vlcsnap-2015-04-28-19h31m01s173

 

Жители на селата Марчевои Огняново, община Гърмен,излязоха на протест срещуспирането на минералнатавода по питейния водопровод и блокираха пътя, свързващ двете села. Причинатаза преустановяване на подаването на минерална водаза питейно-битови нужди ев резултат от изследване наРайонната здравнаинспекция в Благоевград, коетопоказва наличие на арсенвъв водата.

С оглед на това инспекцията е направила предписание на ВиК Благоевград да уведоми населението за проблема, както и до 29-и април да осигури захранване с качествена питейна вода. Служители на водното дружество трябва да превключат мрежата на двете села към група „Туфча” – водата, която минава през пречиствателната станция в Гоце Делчев.

„Въпреки недоволството на хората, този проблем, който е от осем години, трябва да бъде решен”, заяви управителят на ВиК инж. Росица Димитрова. „Длъжни сме да спазваме наредба 9 и регламент на ЕС за осигуряване на качествена питейна вода”, допълни тя.

Досега хората от село Марчево и част от село Огняново нямаха друга вода за питейно-битови нужди освен минералната, която не е годна за пиене. Тя се използва предимно за здравни цели в хотелите и санаториумите в района и се отдава от Община Гърмен чрез разрешителни за ползване.

95-03-01-Минка-Капитанова

Минка Капитанова, кмет на Община Гърмен:

– Според РЗИ и пробите, които са направили на водоизточника на селата Марчево и Огняново, в минералната вода има високо съдържание на флуор и арсен. Може би трябва тях да попитате, това са техни предписания, мотиви, заповедта, която имат… По разлепените им обявления пише, че минералната вода трябва да бъде спряна.

Доколкото разбрах, са взели разрешение от пречиствателна станция „Туфча”- гр. Гоце Делчев да се водоснабдяват двете села.

– Какви мерки ще предприемете за разрешаване на проблема?

– С жители от Марчево и кметовете по места не веднъж сме умували по този въпрос. Това е проблем, който съществува от години. Изпращани са протестни писма, ако трябва ще изпра-

тим отново. Хубаво е да се направи още едно изследване, за да видим дали ще се докаже това нещо. Инициативният комитет, протестиращите ще решат от тук нататък как ще процедират.

3

Инж. Росица Димитрова, управител ВиК Благоевград:

– Искам да кажа, че не спираме водата. Прекратяваме водоснабдяването с минерална вода.

Хората ще бъдат водоснабдени с вода, която отговаря на Наредба 9 за качеството на питейно-битово водоснабдяване. Имаме изменение на разрешителното за ползване. В рамките на 1 час може да се извърши превключването.

– На какво основание спирате минералната вода?

– От 21 април имаме предписание от Регионалната здравна инспекция, направени са

анализи на водата и се е установило, че има съдържание на арсен. До 24 април трябваше да информираме населението. Това беше направено и вече минаваме към превключване на водоснабдяването. Аз като управител на държавното дружество съм задължена да го направя това нещо…

– През какъв период извършвате такива проби на водата?

– Ние си извършваме мониторинг ежемесечно, в същото време Регионалната инспекция е констатирала наличието на арсен.

– Досега е нямало арсен, сега се е появил?

– Да. По нашите протоколи е нямало арсен. Сега е констатирано и то от РЗИ и ние сме длъжни да се съобразим с дадените предписания.

Протестиращи:

– Какво пречи да я ползваме за битови нужди тази вода? Ние не я ползваме за пиене!

Инж. Росица Димитрова, управител ВиК Благоевград:

– Ние сме длъжни да ви подаваме вода, която отговаря на качеството… за питейно-битови нужди ! Дали може тази вода да се ползва само за битови нужди, това вече г-жа Капитанова, като кмет на община Гърмен, може да им предостави минералната вода за ползване на такива

дейности – битови, за къщи за гости, за хотели и т.н.

Протестиращи:

– Искаме да видим тези проби! Трябва да се направят нови! Вие ликвидирате бизнеса на един цял регион. Хората идват тук заради минералната вода и са доволни от минералните извори години наред…

– 40 и кусур години ние сме с тази вода. Това не е вярно, дето го казват. Искат чисто и просто да

я вземат водата и това е!

– Кой иска да ви я вземе?

– И ние не знаем… ВиК ни пращат писма… Ние цял живот сме с тая вода, сега ще ни я спират… Заради заведенията… Как може такова нещо?! Отдавна го искат това, но ние подписи събирахме, писма пращахме и до сега не посмяха, но сега…

2

Димитрия Гюрова, кмет на с. Огняново:

– Г-жо Гюрова, какво очаквате да постигне с този протест?

– Като кмет на Огняново, в кметството при мен нямам никакви постъпили резултати от проби, нито са ни уведомили с писмо, че водата ще бъде спряна … Огняново носи името си именно заради горещата минерална вода. Хората я пият стотици години. Не може сега изведнъж да се реши, че е взета една проба и водата е вредна. Не може да се спре водата. Трябваше да се обсъдят нещата, може би с кметовете на населени места, кмета на община Гърмен, ВиК… Нека се вземат проби от всички минерални извори. Нека докажат, че тази вода е вредна. Аз проби не съм виждала… какво правим в момента? Пречим на туризма да се развива!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене