Георги Васев: Георги не е име, то е титла!

Vasev

Георги Васев е роден на 19 февруари 1962 година в Благоевград. Завършва основното си образование в 3-то ОУ „Димитър Талев“, а средно образование в ТЕ „Никола Вапцаров“ в родния си град. Висшето си образование завършва във ВПИ-Шумен, специалност „Българска филология“. Добива магистърска степен по специалност „Стопанско управление“ във ВТУ „Св. Кирил и Методи“ във Велико Търново. Спортува професионално баскетбол до 1993 г.

Ден, преди Гергьовден се срещаме, за да разкаже как той ще отпразнива своя имен ден.

Какво е настроението преди празника?
– Гергьовден, за мен винаги е бил израз най- напред на една традиция. И то много силна традиция в последно време. Хубавото е, че стана и национален празник. Няма как да не стане национален празник, защото става дума за Гергьовден. Оказа се, че Гергьовците, като имена са най- многобройни. Точна статистика немога да кажа…
(Ние от Топ Преса обаче можем: 171 356 са българите, които се казват Георги и в това отношение името оглавява класацията на най-разпространените български мъжки имена, изпреварвайки в това отношение дори считаното за най-популярно име Иван.)
Другото, което е важно и според мен е така разбира се е това, че “Георги” не е просто име, това е титла. Човекът, който носи името Георги, трябва да бъде много отговорен, самото име го кара да бъде такъв. Гергьовден винаги е бил много тържествен, разбира се има и Йорданов ден и Иванов ден… Но може би възраждането на природата, създава по позитивни настроения в хората. Гергьовден е и един от последните празници, преди започването на работните дни. Както знаете в буквален превод Георги, означава земедебец и пред него предстоят други предизвикателства. Много работа свързана с прехраната на хората.

Имате ли вече план за имения ден, къде го празнувате?
– Като цяло с много близки и приятели честваме празника. Много хора се шегуват, че спомена от Гергьовден, които сме празнували е като една малка сватба от порядъка на 50-70 човека, но най-вече се прави за семейството.

Има ли и друг Георги в семейството?
– Интересното в случея е, че в семейството, след като аз и сестра ми създадохме свой семейства, вече има трима носители на титлата Георги. Зет ми е Георги, аз съм Георги, на жена ми брат й е Георги. А интересното е, че и сестра ми и жена ми носят името Емилия. И в последно време правим така, че всички се събираме заедно да отпразнуваме празника. Определено си изкарваме много хубаво. Последните години е и национален празник и на този ден се почива. Благодарение на това се събират и много хора да празнуват заедно и да се видят, преди да се почне със силните земеделски работи.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене