Съветниците в Симитли ще работят без заплати

общински съвет симитли

Общинските съветници в Симитли ще работят без възнаграждение. На редовно заседание днес десетимата съветници от групата на Коалиция „Бъдеще за община Симитли” подадоха декларации, с които се отказват от даденото им от Закона право да получават заплати за работата си като народни избраници.
„Ще упражнявам своето право и задължение да работя в интерес на обществото, в интерес на гражданите от община Симитли, без да получавам материално възнаграждение за труда си” е част от текста в декларацията, парафирана от всеки един съветник от групата на Коалиция „Бъдеще за община Симитли”.
Местните парламентаристи мотивират решението си особената чувствителност на обществеността към високите заплати на общинските съветници, за което възможност дадоха промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация – всеки общински съветник да получава до 70% от средната брутна работна заплата за съответната общинска администрация.
„Всеки общински съветник има ангажименти към редовните и извънредни заседания на Общински съвет, както и към комисиите, в които членува. Въпреки това ангажираността е епизодична и почасова и не е честно да се формират месечни възнаграждения в размер, който надхвърля средната работна заплата за страната”, мотивират се общинските съветници в Симитли. В допълнение парламентаристите отбелязват, че, явявайки се на избори, всеки е заел място в кандидатската листа със самочувствието, че е доказал се и реализирал се в живота и може да отдели време, в едно с желанието си, да бъде полезен и на обществото.
Дни преди редовната сесия, в постоянните комисии към ОбС бе отхвърлено предложението на седем съветника от Коалиция „Бъдеще за община Симитли” да се формулира проекторешение, съгласно което съветниците „няма да получават възнаграждения за труда си като такива”. В комисиите предложението бе отхвърлено, позовавайки се на основния закон в България, че никой няма право да лишава другиго от възнаграждение за труда му.
Напомняме, съгласно изменение в Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските съветници получиха правото да си гласуват месечни възнаграждения в размер до 70% от средната брутна работна заплата за съответната общинска администрация. В община Симитли, всеки съветник можеше да получава по 450 лева месечно, което струва на хазната по близо 8 000 лева разход на месец и над 90 000 лева годишно. Средствата за възнаграждения на общинските съветници се обезпечават от местните приходи.
По тези груби изчисления за парите, които ще се спестяват ежемесечно от общинския бюджет, деклариралите, че ще работят без заплащане общински съветници имат идея – всеки месец средствата да се инвестират в общината. И по този начин да „материализират” заплатите си в нещо, което ще бъде от полза на населението в град Симитли или в селата.
Минути след подаването на декларациите от десетимата парламентаристи от Коалиция „Бъдеще за община Симитли”, че ще работят без заплащане в Общински съвет, примерът им бе последван и от част от групата на ГЕРБ и Лидер. Декларации за доброволен отказа от възнаграждение подадоха съветниците, които се стърпяха да не напуснат залата при дебата.
„Изключително съм удовлетворен от решението на съветниците от нашата група. Това беше тяхна идея и заради тази им постъпка, и не само, не мога да не кажа, че се гордея с тези хора, с които излизаме на избори през четири години. Защото това са хора от община Симитли, които лично аз съм подбрал и поканил да са част то коалицията, с която вече 10 години управлявам община Симитли”, коментира кметът Апостол Апостолов.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене