91 години от смъртта на Димитър Благоев почете благоевградската общественост

90_Godini_DimitarBL

91 години от смъртта на Димитър Благоев почете благоевградската общественост. Цветя пред паметника на Дядото положиха представители на общинска и областна администрация, политически партии и граждани. С рецитал, възпитаниците на II ОУ „Димитър Благоев” Ивелина Георгиева, Методий Методиев, Ива Георгиева, Рая Зашева, Йоанна Георгиева от 5 и 6 клас, припомниха моменти от живота и делото на патрона на тяхното училище.
„Второ основно училище е основано през 1907 г. и се е наричало Горноджумайско основно училище. През периода 1912-1919 г. названието на училището се изменя няколко пъти. След преименуването на града от Горна Джумая на Благоевград през 1950 г., името на училището също се преименува на Димитър Благоев, който става негов патрон”, припомниха учениците и допълниха факти за Дядото.
Димитър Благоев, наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров. В статиите, които пише предлага идеята за организиране на работническата класа и за придаване на политически характер на борбите ѝ. Той е активен деец на Пловдивското македоно-одринско дружество, бил е негов председател, а по-късно е подпредседател на настоятелството. Обявява се против войните в началото на миналия век и застъпва тезата за Балканска федерация.

90_Godini_DimitarBL-2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене