BIG5.BG: Бившият финансов министър Стоян Александров е топ лихвар, раздал 3 000 000 евро! ДОКУМЕНТИ!!!

5bc809922b62b92fb0594be109b18fc9_LБившият финансов министър върти милиони като банка, прокуратурата подозрително дреме

Бившият финансов министър Стоян Илиев Александров е топ лихварят на България, научи изненадващо BIG5.BG от свои източници в Софийската районна прокуратура. Оказа се, че срещу мастития доцент, екс председател на надзорния съвет на „Д банк“, бивш шеф на ЦКБ и университетски преподавател има десетки жалби от ужилени бизнесмени, които са получили пари срещу висока лихва.

Според Закона за кредитните институции никое физическо лице няма право да осъществява кредитна дейност „по занятие“. Дейност по занятие, или системно, според закона и съдебната практика, е налице при наличието на минимум три сделки, в случая заеми. Само юридическите лица могат да получат съответния лиценз и да осъществяват подобна дейност. Проверка в Имотния регистър обаче сочи, че на името на Стоян Александров има цели 73 заема, чието връщане е било обезпечено с ипотека върху един или повече имота! В някои случаи сумите надвишават 300 000 евро, а общо иде реч за над 3 000 000 евро!

От документите, с които разполагаме, става ясно още, че това раздаване на пари срещу жестока лихва е станало в периода 2002-2012 г. В някои от нотариалните актове изрично е уговорено плащането на лихва, а в други, макар да е записано, че заемът е безлихвен, в действителност лихвата се изчислявала предварително. Така в нотариалният акт се посочва размер на заема, който е по-голям от действително предоставената сума.

Разполагаме дори с авторското обяснение на „октопода на лихварите“, както бе определен от служител на Софийската градска прокуратура, в което той сам признава, че заемите, които е предоставял, са били с лихва в рамките между 14 и 18%, което е „близко до месечния процент на банките по потребителските кредити“ (точен цитат от обяснението му, б.ред.).

210 хиляди евро заем не са проблем за абонирания тв събеседник, който се оказа финансов бандит

210 хиляди евро заем не са проблем за абонирания тв събеседник, който се оказа финансов бандит

Така излиза, че вечният събеседник в тв студията Стоян Александров, светилото, което щедро раздава мъдри финансови съвети, от години работи като криминален трезор, без да притежава лиценз за извършване на финансови и банкови операции в страната. И че хората, на които разчитаме да бъдат пример, са всъщност най-големите нарушители на закона. Дейността на финансовия гуру обаче попада под ударите на Наказателния кодекс, който в чл. 252 ал. 1 казва, че „който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки, за които се изисква такова разрешение, се наказва с лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

Алинея 2 пък постановява, че „когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца“.

От държавното обвинение разбрахме и друго – повод за по-тежко наказание, когато далаверите му стигат до съда, има. Според конкретна преписка №15307/2014, заведена още на 25 юли миналата година, Александров е прецакал свой клиент, като се опитал два пъти да си вземе дадена на заем огромна сума. Към преписката, придружена с всички нужни за бързо разследване документи, има прикрепени и 4 конкретни нотариални акта, които за пореден път доказват, че Александров отдава парите срещу конкретно уговорена лихва.

В началото на февруари 2015 г. разследването е предадено от полицията в прокуратурата, но вече 2 месеца държавното обвинение дреме. Бездействието все повече прилича на умишлено, при положение, че обвинителите реално имат пред себе си един фактически решен случай – всички документи за бързо производство са налице. „Протакането може да е продиктувано само от една основателна причина – някой колега се опитва да изкара бързи пари от разследвания бивш министър, за да покрие скандала, нямам друго обяснение“, призна нашият източник в тога.

1

Разследването по далаверата на „видния“ финансист се бави подозрително

Разкрихме още, че през 2011 година срещу „частния“ банкер е имало друг подобен сигнал, но той е останал без последствия. В този случай Александров е дал 40 хиляди евро заем, но по документи парите са 47 200, т.е., предварително си е включил печалбата от сделката.

Само за сравнение – Стоян Александров е предоставил поне 73 заема, обезпечени с ипотеки, а остава извън полезрението на Темида. Лихварката С.Л.В. обаче, пласирала на 4 човека заеми от по 5000 лева, бе осъдена от Ловешкия окръжен съд на година и половина условно и конфискация на част от имуществото й, което е видно от решение на Върховния касационен съд, който потвърдил присъдата (вижте копие от решението).

В такъв случай какво ли трябва да е наказанието за големия финансист, раздал щедро над 3 милиона евро?

Припомняме, че през април 2013 г. лихварят бе освободен от поста председател на надзорния съвет на турската „Д Банк“, където е получавал месечно възнаграждение от над 70 хиляди лева или 800 бона на година. Трезорът е познат като „банката на ДПС“. Стоян Александров е в управата й още от нейното създаване.

Миналата година, когато се разрази драмата с КТБ, бившият финансов министър сам призна, че има огромна сума пари на депозит в банката на Цветан Василев. Той назова сума от порядъка на 1 милион, но предположенията са, че става дума за 4-5 пъти повече.

При поредното си телевизионно интервю топ лихварят на Републиката изригна, че в България банковата система е „перверзна“. Колко е бил прав, разбираме едва сега. „Малката секира“, както поколения студенти наричат стриктния си преподавател, явно реже на едро. Да видим как ще отвърне Темида…

2s3s

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене