Росен Плевнелиев награди с плакет читалище „Просвета” в Гоце Делчев за 150-ия му юбилей

main_b

Президентът Росен Плевнелиев награди с плакет читалището в Гоце Делчев за 150-годишния му юбилей, снимки: Община Гоце Делчев

Със свое постановление президентът Росен Плевнелев удостои НЧ ”Просвета-1865”-Гоце Делчев с плакет „Св. св. Кирил и Методий” за значимия му принос към просветната и духовна дейност и по случай 150-годишния му юбилей.

Заслуженото и високо признание бе връчено снощи официално на председателя на читалището юбиляр Костадин Кобаков по време на големия и тържествен концерт. Самодейците от „НЧ”Просвета-1865” получиха признание за постиженията и множеството си награди и отличия от кмета Владимир Москов, депутатите от БСП Кристиан Вигенин и Кирил Добрев, от Общинския съвет на БСП, ЛРС „Сокол“ и много други личности и институции, които изказаха своята признателност с поздравителни адреси и огромни кошници с красиви цветя.

Председателят на читалището Костадин Кобаков прочете пред многобройната публика поздравителни адреси, изпратени от президента Росен Плевнелиев и министъра на културата Вежди Рашидов, а председателят на Общинския съвет в Гоце Делчев Ангел Гераксиев връчи на Кобаков почетния знак на града.

Публиката и голямата гвардия от бивши и настоящи читалищни дейци и граждани на крака посрещнаха и изпратиха талантливите певци и танцьори от Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци „Яне Сандански“ и известния македонски ансамбъл „Танец”, които като подарък по случай 150-годишния юбилей поднесоха на рождениците и на гражданите на Гоце Делчев и общината безцененподарък – невероятен концерт, който ведно с честванията на юбилея и празничния концерт на Неврокопския ансамбъл ще останат паметни.

По случай 150-годишнината от създаването на читалище „Просвета” в Гоце Делчев с грамоти и плакети посмъртно бяха удостоени от Съюза на народните читалища дългогодишният главен художествен ръководител на Неврокопския ансамбъл Запрю Икономов и изключително талантливият поет Георги Гавалюгов, който с текстовете и музиката на песните ансамбълът и до днес прославя Гоце Делчев из страната и чужбина. Покойният и уважаван Гавалюгов бе и дългогодишен секретар на гоцеделчевското читалище.

С грамоти и плакети бяха удостоени и много бивши и настоящи самодейци и читалищни дейци. Съюзът на народните читалища присъди грамоти и медали и на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, както и на краеведа Иван Марков.

Читалището в Гоце Делчев е основано през далечната1865 г. под името “Зора” по инициатива на учителя Атанас Кръстев. Тогава то се помещава в Пализоевата къща, а негов пръв председател е Стоян Шехинов.

Най-старият запазен устав на читалище „Зора” е от 1874 г. През годините на робство, читалището е било ярко културно и образователно средище за Неврокопския край. През далечната 1903 година в читалището е било изнесено първото театрално представление – «Многострадалната Геновева».

От 1903 г. до 1908 г. читалищната дейност е прекъсната, а след това читалището е възстановено под името “Просвета”. През 1914 година в читалище «Просвета» е създаден мъжки певчески хор, който по-късно става смесен, а през 1935 г. е сформиран литературен кръжок “Людмил Стоянов”.

Библиотеката в читалището също е много добре развита с над 140 000 тома литература и богат краеведчески отдел. Създаденият през 1946 г. Ансамбъл за народни песни и танци “Яне Сандански” с ръководител Зафир Кънчев, е първият самодеен фолклорен ансамбъл в България.

Музейната сбирка към читалището става основа за създаването на градския исторически музей през 1964 г. През 1974 г. е създадена детската музикална школа и вокалната група „Пламъчета алени”.

Днес народно читалище „Просвета” съчетава школи по народни песни, танци, китара, пиано, изобразително изкуство. Вече 150 години то приютява хора без значение тяхната възраст, пол, политически пристрастия, етническа принадлежност и всички го наричаме „Нашият светилник”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене