Само в Топ реса! Продавани ли са фалшиви дипломи в ЮЗУ? Истината днес, четете ТУК

ЮЗУВъв връзка с излъченото журналистическо проучване за схема за издаване и купуване на дипломи за висше образование в сутрешния блок „Здравей България“ на 21.04.2015 г. по Нова ТВ изразяваме нашата позиция по въпроса и недоволството си относно въвличането на Университета в темата. От излъчения материал се внушава на зрителите, че в схемата за фалшификация на дипломи участват длъжностни лица от Университета.

Компрометиращата информация представена в предаването засяга авторитета на институцията Югозападен университет „Неофит Рилски“ точно в момент на кандидатстудентска кампания, когато зрелостниците – бъдещите студенти избират университет, в който искат да получат своето образование.

Изненадани сме от твърдението, че показаният фалшификат на диплома, представена от г-н Б. Ваклинов, е идентична с тези, издавани от Югозападен университет „Неофит Рилски“. Категорично заявяваме, че същата по никакъв начин не представлява реплика на издаваните от университета дипломи за висше образование. В потвърждение на това Ви посочваме забелязаните от нас в кадрите на предаването несъответствия между представения фалшификат и дипломите, издавани от Югозападен университет „Неофит Рилски“:

Образецът на бланката, върху който се издават дипломи за завършено висше образование е изработен от защитена хартия и има съвършено различен графичен дизайн, отразяващ символиката на Югозападен университет „Неофит Рилски“ и няма нищо общо с показания от кадрите фалшификат.

Печатите като образец и мястото на поставяне на същите в дипломите от университета нямат нищо общо с показания върху фалшификата печат.

Корицата на дипломите, издавани в Югозападен университет „Неофит Рилски“ са коренно различни по дизайн, цвят, реквизити и шрифт, от тези, използвани във фалшификата.

Югозападен университет „Неофит Рилски“поставя холограмен стикер в дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование, съгласно чл. 4, ал. 4 от Наредба за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища, от 01.06.2009 г. Същите се изработват по поръчка на МОН, след направена от нас заявка с данни за всеки дипломиран студент. Явно на фалшификаторите не им е бил известен този факт и са поставили фалшивия стикер в диплома, регистрирана през 2008 г.

Начинът на изписване на основните реквизити като уникален идентификационен номер, регистрационен номер, протоколи от държавен изпит, както и цялото структуриране на информацията върху бланката, включително и шрифта на изписване изглеждат по различен начин.

Уверяваме Ви, че в Югозападен университет „Неофит Рилски“ за издаването на дипломи, както и други основните документи се осъществява стриктен контрол. За целта е изготвена специална процедура, в която са вписани редът, условията и правилата за издаване на дипломи, която е съобразена с изискванията на закона и Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища. Дипломите се сканират и сканираните изображения се подават към Регистъра на МОН за завършилите студенти и докторанти.

Във връзка с изпълнение на параграф 7 от Преходните и заключителни разпоредби на “Наредба за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища”, приета с ПМС № 215/12.08.2004 г. (обн., ДВ, бр. 75 от 27.08.2004 г., изм. и доп., бр. 10 от 06.02.2009 г.) сме извършили последна регистрация на основните документи, издавани от университета с писмо до Министерството но образованието и науката с изх. № 04-05-120/26. 06.2012 г.

Югозападен университет „Неофит Рилски“ вече е утвърден като най-големия образователен и културен център на Югозападна България и това, че наши специалисти с висше образование се реализират в различни сфери на държавното управление и властта само по себе си доказва, че Университетът успешно изпълнява образователната си мисия, за която е създаден и по никакъв начин не може да бъде отговорен и замесван в престъпни схеми на отделни лица и групировки, както и свързването ни с т. н. модел „Кой“.

Подкрепяме начинанието и поздравяваме разследващите журналисти за смелостта да разкриват подобни схеми и най-искрено се надяваме на разследващите органи да разкрият и изобличат всички извършители на деянието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене