Семейство с болно дете живее с 300 лв.

Image_3196857_126Четиричленно семейство от Благоевград с болно дете мизерства с 300 лв. на месец.
„Единствените ни доходи са инвалидната пенсия на Вальо от 168 лв., 33 лв. за транспорт, които му се полагат, и детските за двете ни хлапета – 70 лв.“, каза майката Александра.

Тя, мъжът Крум Генчов и децата им – първокласничката Евгения и болният от детска церебрална парализа Валентин, живеят на свободен наем. Майката не работи, защото се грижи за момчето, а бащата изкарва по някой лев, когато го повикат като общ работник да сече дърва.

Валентин и майка му Александра вляво

Преди половин година „Топ ПРЕСА“ разказа за семейството и необходимостта да се купи специална проходилка, която струва 1800 лв. След публикацията семейство от София купи уреда и го дари на малкия Вальо.

„Много сме благодарни на тези добри хора, защото досега детето бе непрекъснато в ръцете ми. Не можех да го оставя и за минута. Освен това проходилката помага и за укрепване на крачетата му и има резултат“, допълни майката.

Без редовна рехабилитация обаче възможността момчето да проходи само е нищожна. „Всеки ден идва рехабилитатор, но една процедура е 40 лв. Трудно се справяме, помагат ни роднини. Рехабилитацията обаче дава резултат. Сега крачетата му са изправени, трябва да се укрепи и кръстът му“, каза Александра.

Притеснена е обаче процедурите да не спрат. Надява се и вярва, че има хора с добри сърца, които да помогнат за заплащане на рехабилитацията.

Доскоро семейството живеело при родителите на Крум в тесен апартамент, но се появили дрязги и младите излезли на свободен наем. „Ще подадем документи за общинско жилище, дано да ни одобрят“, надява се майката. С постоянство тя е научила болното си дете да говори. То пък обича да рисува с лявата ръка. Благодарение на процедурите с дясната си вече може да държи чаша.

Каката Евгения, която е само 10 месеца по-голяма от Валентин, е в първи клас. Но намира време да помага на майка си за отглеждането на братчето. „Разбира трудностите и се опитва да ни помага в грижите за болното си братче“, каза бащата Крум.

Image_3196858_128

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене