Училището няма по-важна задача от успеха на отделната личност

3

Елена Митрева

1

СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Микрево е гаранция, че децата и младите хора, обучавани в училището, придобиват нагласата, знанията и уме­нията, които са им необхо­дими за живота.

2

Най-важната задача за нас е успехът на отдел­ната личност като голяма част от усилията на чле­новете на педагогическата колегия са насочени към повишаване качеството на образователно – възпи­тателния процес, осигу­ряване на широк спектър от извънкласни форми за свободното време на уче­ниците и създаване на ус­ловия за тяхната публична изява,   инициатива,   творчество.

В началото на учебната година към колектива се присъединиха нови, мла­ди и ентусиазирани учи­тели – Мария Цикловска, Елена Филатова и Мария Ангелова, които бяха под­помогнати в работата си от колегите.

Педагогическите кадри в училището са мотивира­ни да повишават своята квалификация, да отгова­рят на нуждите на учени­ците и потребностите на съвременното общество. Това се вижда от постиже­нията и резултатите, които показват нашите ученици от участията в училищни и извънучилищни олимпи­ади и състезания и други дейности и мероприятия. Под ръководството на своите учители по български език и литература, музи­ка и изобразително изку­ство, учениците подготвят и участват в атрактивни празници, тържества и изложби, посветени на важни исторически, национални и традиционни за общината събития.

Нашите възпитаници, участващи в групите по народни и мажоретни тан­ци и спортните клубове са активни участници в учи­лищни и извънучилищни мероприятия – Откриване на учебната година, 1 но­ември, Коледни търже­ства, 3 март , Празника на община Струмяни и др.

Едновременно с това от началото на 2014/2015 учебна година се работи за подобряване на външната и вътрешната среда на училището, участието в национални програми и проекти. От няколко годи­ни училището изпълнява ПРОЕКТ ВО051РО001-3.1.06 „Подобряване на ка­чеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на цело­дневна организация на учебния процес“, където умело се използват добри практики, провеждат се дни на отворените врати, насърчава се работата в екип и се постига толе­рантна мултиетническа среда. Материално – тех­ническото обезпечаване на дейностите в ПИГ е изцяло със средства по проекта.

Работим    по    няколко Национални програми за развитие на средното обра­зование, финансирани от МОН – „Квалификация”, „На училище без отсъст­вия” – мярка „Без свободен час”, „Модернизация на материалната база в учи­лище”, ИКТ в образованието” и „С грижа за всеки ученик”. Благодарение на участието ни в тези програми и полученото фи­нансиране класните стаи са обзаведени с нови ме­бели и е оборудван нов компютърен кабинет.

Очакваме одобрение на проектните ни пред­ложения „Здрав дух в здраво тяло” и „За чис­та околна среда”, както и проект за сътрудничество „Солидарност” със съсед­ните държави – Сърбия, Румъния и Македония.

Най-съществени­ят проблем, с който се сблъскваме е ниският социален статус на семействата на немалка част от учениците, израстването им в билингвална среда и неразбиране от тяхна страна за важността от образование и ролята на училището за изграждане на граждански и ангажи­рани личности. Въпреки трудностите, сред нашите основни приоритети и за­напред ще бъде повиша­ване на квалификацията и професионалното разви­тие на персонала, засиле­на работа със застрашени от отпадане ученици, съз­даване на мотивация за учене и възпитаване на то­лерантност, взаимопомощ и подкрепа.

 

Отличени ученици в областни и национал­ни състезания: Мария Василева Илиева – VII б, Химия и опазване на околната среда, Биология и здравно образование, История и цивилизация и Математика; Борис Василев Петков от VI а клас – Български език и литература и Втори пред­варителен кръг на състезанието „Стъпала на знанието”; Светлик Кирилов Станковски от IV а, Областен кръг на националното състезание „Ключът на Музиката” и Математика; Борис Василев Петков от VI а клас – Втори предвари­телен кръг на състезанието „Стъпала на знание­то”; Кристияна Янева от II а клас – Коледно ма­тематическо състезание.

 

Снимки: Стоян Петков

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене