„Господари на ефира“ разкриха мащабна престъпна схема! Ето как си купиха фалшиви дипломи от ЮЗУ за магистър фармацевт и ИТ специалист (видео)

660_140de23369a73a06693c145952b8a594Благодарение на търговците на фалшиви дипломи хора от екипа на „Господари на ефира” се сдобиха с висше образование. Последната диплома, която те получават, е от Югозападния университет и е за специалист по информационни технологии, с оригинален печат и холограма на висшето заведение.

„Имам приятел, завършил същия университет, сравнихме дипломите и те са едно към едно”, разказа в „Здравей,България” репортерът на „Господарите” Боби Ваклинов.

„Тази диплома изглежда досущ като оригинална. Има всичко, подписи, холограма. Тази диплома е за ИТ-специалист. Искам да кажа, че поръчахме две дипломи. Първата беше за магистър фармацевт от Медицинския университет, а втория път рязко сменихме специалността. Даже отворихме и аптека“, пошегува се Ваклинов.

„Подозираме, че има замесени вътрешни хора, дори и такива от МОН, защото, ако платиш повече пари тези дипломи се регистрират в самите учебни заведения и така стават легални“, заяви репортерът.

Ето и как е протекла „клопката“ за измамниците. От предаването са намерили обява, в която се предлагат фалшиви дипломи, подали са данни и са заявили желан университет и специалност. След като „Господарите“ са се разкрили преди покупко-продажбата на първата диплома са останали „с пръст в устата“, а въпросната девойка-куриер, предложила им така услужливо диплома за фармацевт, избягала.

Това не спряло разследващите журналисти, които са направили втори опит, този път решени да завършат започнатото докрай. Те са изпратили нови данни, за нова диплома, коренно различна като специалност и университет от предишната. Заявката е за бакалавър по информатика. Естествено измамниците веднага са откликнали.

Минава се по добре познатия ред. Мястото на срещата е край столичния хотел „Плиска“. Подставеното лице се среща с дилъра на фалшиви дипломи. Престъпната сделка се финализира в кола.

„Дипломата е абсолютно копие на оригиналната. Има холограма, точни имена на преподаватели и печат, няма никаква разлика с истинската“, натъртва измамникът и добавя, че са утвърдена фирма, от 10 години на пазара.

Куриерът допълва, че от фирмата биха направили отстъпка, ако подставеното лице доведе и познати. „Правим висши и средни дипломи, дори с тях се кандидатства за шофьорска книжка. В КАТ работим с фирми, цигани-мигани, те нямат основно и средно, а им трябват книжки все пак.“

Преди да се извърши плащането, Боби Ваклинов нахлува в автомобила, а куриерът веднага гледа да се изпари.

„Към този момент информацията ни от куриерите е, че става дума за съвършено добра имитация, но продължаваме да ровим и искаме да стигнем възможно най-високо в йерархията. След нашия репортаж и полицията започна да работи по случая”, каза още Боби Ваклинов.

Видеото, показващо как се купува фалшивата диплома, може да гледате ТУК.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене