Ученици представиха тренировъчните си фирми на панаир в Благоевград

110663-uchenicheski-firmi-forum-05

За седма поредна година Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград организира училищен панаир на учебно-тренировъчните фирми. В инициативата се включиха ученици от последните класове на училището, които презентираха създадени от тях фирми с дейност в различни сфери. На форума учениците имаха възможност да приложат на практика наученото през 4-те години в училището.

110664-uchenicheski-firmi-forum-02

„Учебно –тренировъчната фирма е модел на предприятие, като ние създаваме едно реално работещо предприятие“, уточни Хабибе Сунай.

 110668-uchenicheski-firmi-forum-04

Повечето от учениците споделиха, че опитът, който са натрупали със създаването на фирмите, ще им бъде от полза за реалния живот след напускане на училище.

110669-uchenicheski-firmi-forum-06

„Мисля, че е от полза, това е един опит който получаваш, виждаш какво е да имаш собствена фирма. Аз например натрупах толкова опит и информация в сферата на оптиката и продажбата на очила, рамки лещи, че мога да си отворя спокойно фирма“, каза друга зрелостничка Анелия Атанасова.

 110671-uchenicheski-firmi-forum-08

Сред фирмите показани днес имаше такива за детски магазин, кетъринг, банки, застрахователни дружества, сладкарски магазинчета и други.

„Нашата фирма е за козметика. Избрахме този вид дейност, защото тези продукти се търсят и от мъже и жени и всички имат нужда от тях“, каза друга участничка във форума Милица Гацова.

 

Фирмите се състезаваха в три категории – за най-добра фирмена визия, най-добър рекламен материал и най-добър екип и професионално обслужване. Специална комисия трябваше да оцени и класира фирмите като за победителите бяха предвидени награди.

Моделът за обучение „Учебно-тренировъчна фирма“ е въведен в рамките на българо-австрийския образователен проект за средните икономически училища ECO NET през  2001 година.  Той е иновативен и близък до практиката метод на обучение, който насърчава предприемаческо мислене и формира бизнес поведение.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене