Спешна проверка на Здравната каса в Благоевград: Джипита отчитат фиктивни профилактични прегледи на пациенти, 50 000 минали през кабинетите им до края на март

_thumb (1)

Дали това е вярно, или е афера в бяло, предстои да бъде проверено

Джипита от региона отчитат фиктивни профилактични прегледи ,на аферета се натъкнали спецове от здравната каса в Благоевград, които започват проверка на достоверността на подадената от личните лекари информация. Директорът на РЗОК- Благоевград д- р Румен Кондев заяви за struma.com, че има случаи, когато се отчита профилактичен преглед, а в същото време пациентът, е или в болнично заведение, или на санаториално лечение.

През последните години десетки лекари са били санкционирани, заради извършени прегледи само по документи и за приемане на пациенти в болница, които нямат нужда от такъв вид лечение. Глобата за тези нарушения е 150 лева. От началото на годината до края на месец март, повече от 50 хиляди пациенти са се възползвали от профилактичните прегледи, като предимно това са хора в активна възраст от 20 до 50 години.

Колко от тези прегледи са фиктивни ,предстои да бъде проверено .Прегледът и изследванията са абсолютно безплатни, но и задължителни, въпреки че досега последици за „нарушителите“ няма. Годишният профилактичен преглед за мъже и жени над 18г. включва – изчисляване на индекс на телесната маса, психичен статус, изследване на зрението, измерване на артериалното кръвно налягане и електрокардиограма. Изследва се и урината с тест – ленти в кабинета за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген, билирубин и рН. Задължително се пуска и кръвна захар при наличието на рискови фактори, като фамилна обремененост. При мъже и жени от 30 до 45 години се проследява и пълната кръвна картина. Изследването по каса обаче е само веднъж на пет години.

По закон годишният профилактичен преглед е задължителен за всички здравноосигурени лица. Малко хора обаче знаят, че ако не бъде направен от личния лекар, то пациентът подлежи на глоба, джипито не. Българите, обаче все още не са свикнали да търсят медицинско лице само за профилактика, а бягат към кабинетите, когато са болни.

Лъчо Петров/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене