Кметът Ат. Камбитов на драматична сесия на ОБС: „Държавата ни пречи умишлено и демонстрира сила, навреди на Благоевград

ОБС

Изключително емоционално преминаха дебатите около бюджет 2014, днес на извънредната сесия на ОбС Благоевград. Основна причина за повдигнатото напрежение бе отрязването на община Благоевград от финансови средства по програма „Региони в развитие”, което ще се отрази на развитието на града. Отпада плануваният проект за подлез до кв. Грамада, както и финансирането на жизненоважното депо за отпадъци в с. Бучино. „Демонстрация на сила” нарече тези действия на правителството кмета на Благоевград Атанас Камбитов. „Това санкциониране не е спрямо мен като кмет, а срещу гражданите на Благоевград”, каза още Камбитов от трибуната на ОбС.

На нарочно взета почивка преди гласуването на бюджета за 2014, съветниците съставиха протестно писмо до управляващите, с което да изразят възмущение от тоталното дискриминиране на областния център. Любопитно е, че бившият ОбС съветник от БСП и депутат в парламента Емил Костадинов е председателстващ именно комисията по инвестиционно проектиране, която разпределя средствата по тази програма. На телефонно обаждане от страна на кмета към него, Костадинов отговорил с лаконичното „Не знам, оправяй се”. Дебатът около текста на самата декларация се превърна в политическо говорене, от ПП ГЕРБ обвиняваха управляващите, а от БСП пък напомниха как пък те пречили на предишния кмет на Благоевград – Костадин Паскалев.

Бюджетът за тази година е малко над 50 милиона като в сравнение с 2011 има ръст от близо 20 процента. Според кмета Камбитов това се дължи на строгата финансова дисциплина. Приоритет в тазгодишния бюджет ще бъде изграждане на градска среда – детски площадки, градини, зелени площи и др. Акцент също ще бъде и изграждането на кръгово кръстовища на булевардите „Васил Левски” и „Димитър Солунски”.

По време на конкретните дебати по отделните пера се ОбС съветникът Андон Тодоров скандализира присъстващите с искането си за орязване на средства от „Камерна опера”, за да може да се вдигне финансирането в графа „Озеленяване”, в последствие го оттегли. Освен неговото предложение бе направено и прието и предложение за отделяне на средства от предвидените за заплати на съветниците в полза на допълнително субсидиране на „Ин-витро” процедури. Бяха гласувани и 80 хиляди лева за предстоящото изграждане на приюта за бездомни кучета, като средствата бяха събрани от няколко бюджетни звена. Бюджет бюджет бе приет с 32 гласа За и само един въздържал се в лицето на Милан Богдански от БСП.

Много любопитната последна точка в дневния ред бе и очакването гласуване за вдигане на заплащането на ОбС съветниците, за което Struma.com подробно писа. Очаквано, гражданските представители гласуваха За, като против бе единствено Огнян Чилев от ПП ГЕРБ..

струма.ком

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене