„Файненшъл таймс”: Гърция се готви да обяви фалит

80618-Greece-EU

Правителството на Гърция се готви да обяви фалит, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, съобщи „Файненшъл таймс”, цитиран от rbc.ru. Медията се позовава на източник, запознат с плановете на гръцките власти.Засега са замразени 2.5 милиарда евро, с които ще бъдат изплатени дължимите вноски към международния валутен фонд за май и юни, при условие, че не се стигне до споразумение.

„Стигнахме до края на нашите възможности. Ако Брюксел не ни предостави средства от фонда за финансова помощ, няма алтернатива за фалита”, е заявил високопоставен гръцки чиновник.

Според изданието, предупреждението за обявяване на фалит може да е част от тактиката на Ципрас в преговорите с кредиторите, за да получи максимално изгодни условия. Ако все пак се стигне до крайната мярка, това не означава автоматично излизане на страната от еврозоната.

Положението обаче ще се усложни, ако Атина откаже да плаща дълговете си, тогава нейното оставане в еврозоната ще бъде невъзможно. Следващите плащания на Гърция са в размер на 2.5 милиарда евро – 203 милиона евро до 1 май, 770 милиона евро до 12 май и 1.6 милиарда евро през юни.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене