Бойкот срещу лидера на КТ „Подкрепа“ Д.Марчев, синдикалисти отказват да плащат членски внос на бетониралия се 5 мандата на поста със заплата, служебни бонуси и две секретарки

димитър марчев

Брожение срещу лидера на КТ „Подкрепа“ в Благоевград Димитър Марчев прерасна в отказ на структурите да плащат членски внос и на практика някогашния син синдикат  в Пиринско е пред самозакриване.
Според обвиненията на членовете на „Подкрепа“, които доскоро заделяха по инерция от мизерните си месечни приходи за заплатата на Марчев и издръжка на офиса в идеалния център на града, парите за които са процент от събрания членски внос, той не прави нищо за защита на интересите им и единствената му цел е да го преизберат, за да може да изкара още един мандат със заплата, служебни телефони и 2 секретарки.
Членовете на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ в Благоевград, които в региона са около 1200 души, започват открита война с лидера си миналото лято. За няколко седмици е събрана внушителна подписка с повече от половината от членовете на синдиката, които настояват за извънредно събрание и незабавната му оставка. Събранието е свикано, но на него с прочувствено слово Димитър Марчев се опитва да склони синдикалистите да му дадат възможност да си доизкара и този мандат, който е пети поред в кариерата му. Въпреки това се стига до гласуване и с апаратна хватка – чрез възможност да гласува и за отсъстващите от събранието, Д. Марчев успява да се спаси. Тогава лидерът на най-голямата синдикална организация на КТ „Подкрепа“ в Благоевград, който е и заместник-председател на регионалната структура, хвърля оставка и спира да превежда членския внос на хората си, които са около 400 души. Примерът му наскоро бе последван от още 2 организации на КТ в частни фирми и в момента Димитър Марчев е със силно свит бюджет и много притеснен, че този път няма па може да запази поста си.
Според източници на „Струма“ от синдиката, със скандала в Благоевград е запознат и президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев, който обещал още този месец да дойде в областния център на Пиринско, за да проучи нещата на място.
По официални данни през 2011 г., когато с 84 гласа „за“ Димитър Марчев бе за пореден път преизбран за лидер на синдиката в Благоевград, тогава по списъчен състав в региона се водеха 2024 членове на „Подкрепа“. Броят им в момента показва, че синдикатът за 2 години е успял да се стопи наполовина.
За символичната дейност на КТ „Подкрепа“ в Пиринско говори и фактът, че последната публикация за благоевградската структура на официалната страница на конфедерацията е от октомври 2010 г., когато Д. Марчев е презентирал национална кампания „Подкрепа за достоен труд“. По тази линия е организирал приемна, в която работници и работодатели са били консултирани по юридически въпроси, безопасност и здраве при работа, пазар на труда, дейности за младежи, обучение и квалификация – все неща, по които всеки може да си направи справка за секунди в интернет или на сайтовете на бюрата по труда, Регионалната служба по заетостта и jobs.bg.
Според справка в сайта на КТ по същата програма до 31 декември 2013 г. в Благоевград и спомагателните информационни бюра в София, Дупница, Гоце Делчев, Кюстендил и Перник са консултирани общо 1552 лица, без да е ясно по какви въпроси. Тоест, статистически погледнато, на благоевградския офис се падат 243-ма консултирани за 4 години, или по 1 човек седмично, с което цялата дейност на КТ „Подкрепа“ се изчерпва. Веднъж годишно Д. Марчев се появява и на някоя пресконференция – най-често при обсъждането на държавния план-прием за училищата, но до момента синдикалистът не е успял да се намеси и да тръгне на нож с някой работодател за спасява застрашен от уволнение учител.
На другите спорадични пресконфереции, на които се появява, Д. Марчев обикновено съветва държавата „да предприеме по-крути законодателни мерки, за да не допускат издевателства над работниците“.
Самият лидер на КТ „Подкрепа“ има висше образование в системата на горите и до 1997 г. работи в Държавно лесничейство – Благоевград. Оттогава – вече седемнайста година, е синдикален председател. Тъй като е на 52 г., значи е работил повече като синдикалист, отколкото като горски. В подкрепаджийската му кариера има дори съветнически мандат от листата на ОДС през 1999-2003 г.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене