Днес е Велики, или Разпети петък – денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството

_thumb (1)

Фотограф: Красимир Юскеселиев

На вечерната служба на Разпети петък в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя.

На Велики петък Иисус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски – страданията) на Иисус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Не случайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: църквата повелява тогава да не се яде и да не се пие нищо – дори вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерна служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата в средата на храма се издига „гробът“ Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

От 2010 г. с решение на правителството в България денят е неработен.

Във всички епархии на Българската православна църква сутринта се отслужват Царски часове и вечерня, като в центъра на храма се изнася Светата плащеница. Обикновено тя се поставя на маса и православните християни минават под нея за здраве, като получават след това от ръката на свещеника стръкче здравец. Вечерта се извършва Опелото Христово.

www.dnevnik.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене