Откриват 22-те Зимни олимпийски игри

Олимпиада Сочи

22-те Зимни олимпийски игри ще бъдат официални открити тази вечер в руския град Сочи. На церемонията на стадион „Фишт“ ще присъстват премиерът Пламен Орешарски и министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева. Много западни лидери обаче няма да отидат на игрите, пише КРОСС.

Руските власти обявиха, че на откриването на Зимната олимпиада ще присъстват 44 държавни лидери, а игрите ще бъдат посетени общо от около 60. На церемонията по запалването на олимпийския огън до президента на Русия Владимир Путин ще застанат китайският президент Си Цзинпин, японският премиер Шиндзо Абе, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. Няма да присъстват обаче американският президент Барак Обама, британският премиер Дейвид Камерън, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският президент Йоахим Гаук. Причината много западни лидери да не уважат игрите е несъгласието им с приетия в Русия закон срещу гей пропагандата.

Президентът на Международния Олимпийски комитет Томас Бах обаче разкритикува действията на политиците, бойкотирали Сочи: „Благодарни сме на тези, които уважават факта, че спортът може само да допринесе за развитието и мира, ако не се използва като сцена за политически разногласия или като опит за отбелязване на точки във вътрешни или външни политически спорове, каза Бах три дни преди откриването на Олимпиадата.“

Освен с политическите разногласия Олимпиадата в Сочи стана известна също като най-скъпата в историята с бюджет, надминал 51 милиарда долара. Заради заплахи за атентати от страна на ислямистки групировки в Сочи има и безпрецедентни мерки за сигурност.

В интервю за телевизия Ен Би Си президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия е изправена пред огромния залог да осуети всякакви атентати по време на откриващите се днес Зимни олимпийски игри в Сочи, предаде Франс прес. Ние сме в постоянен контакт с тях, едновременно на ниво правоохранителни органи, армия и разузнаване. Работим постоянно с тях, за да гарантираме, че не само нашите спортисти, а всички желаещи да присъстват на олимпийските игри са в безопасност, каза Обама.

Във вторник Белият дом увери, че САЩ са взели всички необходими мерки да гарантират сигурността на гражданите си в Сочи, който бе заплашен с атентати от руски ислямисти. Барак Обама същевременно в петък прикани сънародниците си, които ще ходят в Сочи, да са бдителни, защото винаги има рискове. Експертът по сигурността Уил Дидис предупреди, че атаки могат да се очакват, но не в Сочи: „Самите Олимпийски игри в Сочи вероятно ще бъдат изключително добре защитени. По тази причина групировките, които възнамеряват да атакуват, ще нападнат други места в Русия, като летища и транспортни центрове.

Междувременно авиолиниите, извършващи полети до Русия, бяха предупредени от министерството на вътрешната сигурност на САЩ, че терористи може да се опитат да превозят експлозиви, скрити в туби от паста за зъби, предаде Асошиейтед прес. Предупреждението се отнася до авиолиниите, които извършват директни полети до Русия, включително някои, които са базирани в САЩ, заяви представител на правоохранителните органи, пожелал анонимност.

В съобщение от министерството заявиха, че САЩ „нямат информация за конкретна заплаха за страната в момента“. В съобщението се отбелязва, че министерството редовно обменя информация с вътрешни и международни партньори, включително във връзка с международни събития като Зимните олимпийски игри в Сочи, които започват утре.

Руските транспортни власти вече забраниха всякакъв вид течности и козметика в ръчния багаж на пътниците за страната по въздух. Според Вашингтон, трябва да бъде решено дали такава стъпка да не обхване и САЩ, и Европа.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене