Една студентка от ЮЗУ – Благоевград пред Топ ПРЕСА : Фермата за сомове в село Баня вероятно ще стане добра атракция

18

Въпросът с частното здравеопазване в родното ми Панагюрище е доста сложен, дано няма сътресения, надява се 21-годишната Христина Котова

Ралица ВАСИЛЕВА

Христина Котова е на 21 години и е студентка в Благоевград по специалността „Социална педагогика“. Но често си идва в родния град, за да види най-близките си хора. Разстоянието обаче не й пречи да се интересува активно от това какво се случва в Панагюрище и района. Тя е убедена, че един ден, когато завърши образованието си, ще се завърне отново в родния град. Отсега Христина иска да работи по специалността си в Детска педагогическа стая.

– Здравей! Напоследък в Панагюрище се очертават промени или поне има заявки за такива. Какво мислиш за това здравеопазването в общината да стане частно?

– Здравей! Ами какво да кажа?… Сложен е въпросът. Частното здравеопазване си има както положителни, така и отрицателни страни…

– В село Баня пък искат да създадат ферма, където да отглеждат европейски и африкански сом, което звучи интерсно…

– Така ли – ферма за сомове – определено е нещо ново… Не съм чувала в областта ни да има направено нещо подобно. Надявам се да бъде добра атракция и да предизвика широк интерес не само в общината, но и в цяла България.

– А в Стрелча наскоро ентусиасти организираха за трета поредна година турнир по футзал и факелно шествие…

– Тези спортни прояви са нещо ново и значително интересно. Децата трябва да спортуват повече и това разнообразие от спортове е способно да накара днешните младежи да оставят компютрите и да излязат навън, за да видят какво е истинска игра, а не да се вторачват непрекъснато в компютърните екрани и да живеят в един виртуален, неистински свят.

– Истинският свят като че ли не е така привлекателен. Да вземем доходите. Минималната работна заплата вече е повишена на 310 лева… Но не е ли тя все още пределно ниска?

– Това е някакво повишение, но все пак според мен не е достатъчно. Нека да не забравяме, че стандартът на живот в България се повишава, а заплатите не могат да го настигнат все още, не и на този етап. Определено се живее трудно с толкова малко пари, а битовите и хранителни продукти все по-често поскъпват. Има какво да се желае още, за да се подобри живота на хората към по-добро.

– Но на празници харчим като за последно… Според теб, защо на Нова година масово злоупотребяваме с храната и алкохола? Като че ли през годината не сме яли и пили …

– Напълно необяснимо и за мен по време на тези празници хората “отварят портмонета” си широко. Отрупват трапезите си с какви ли не храни и всички се изкушават да си похапнат. А за алкохола… Много млади хора напоследък злоупотребяват с него и не само по празницитe, което e още по-лошо. Това е бич за подрастващите.

– Но и тези празници отминаха. И едва нарекли китки в Стрелча за Васильовден, вече се готвим за Богоявление, Ивановден и още куп традиционни празници през този и следващия месец. Какво е отношението ти към тях?

– Старите обичаи са много хубаво нещо, но истината е, че напоследък все по-малко се спазват. Добре е, че община Стрелча успява да съхрани през годините този красив, народен обичай и продължава да го чества. Дано продължава и занапред. Нека има повече хора, помнещи какво е било преди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене