Калфин: Хората трябва да могат да си предвиждат пенсиите

93011-ivailo-kalfin

Ако се запази текущото законодателство, повече от 2.5 процента от Брутния вътрешен продукт ще продължат да отиват като субсидия от бюджета за пенсии, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин. За тази година чистият дефицит в Националния осигурителен институт, който се покрива от данъците, а не от осигуровки, надхвърля 2 милиарда лева.

Ако се приложи плавното повишаване на осигуровките и на пенсионната възраст и стаж се очаква през 2036 година Държавното обществено осигуряване да е независимо от бюджета, според разчетите по модела за промени, който се предлага:

Тук се отразяват само тези три мерки, за които става въпрос. Те са действително най-големите. Но нямаме отразяване на примерно мерките, които ще вземем в сектор „Сигурност“, в инвалидизирането и инвалидните пенсии и така-нататък. Така че всъщност резултатът очаквам да е доста по-ранен. Затова ако искаме да осигурим стабилни пенсии, то пенсионната система в лицето на НОИ, разбира се, и на допълнителните универсалните пенсионни фондове, би трябвало да бъде максимално независима от икономическия цикъл, така че хората да могат до голяма степен да си предвидят пенсиите. По-добре е, пак в обществен интерес, е тази система, след като тя се пълни от това, което се създава в държавата и в икономиката, да е максимално независима.

Предложението на социалното министерство е всяка година стаж да има по-голяма тежест във формулата за пенсионирането и бъдещите пенсионери ще имат много по високи пенсии, посочи Калфин:

Някъде към 2026 година пенсиите, новоотпуснатите, вече ще бъдат с коефициент 1,5. 1,5 е 40 процента по-високи пенсии от тези, които са в момента.

Примерните модели разработени от НОИ сочат, че ако мъж на 51 години се осигурява на 1200 лева сега ще се пенсионира през 2029 година с пенсия 1100-1200 лева. 40 Годишна жена с доход 650 лева сега ще се пенсионира през 2040 година 900 лева пенсия . Разчетите са при осигуряване само в НОИ , без вноска в Универсален фонд. Ако се прави вноска за втора пенсия, размерите на прогнозните пенсии са по ниски, но ще се компенсират от фондовете . 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене