Детско утро „Басните на Лафонтен”

43

На 3 април /петък/ от 10.30 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе  Детско утро под надслов „Басните на Лафонтен” по случай „Походът на книгите” и 320 години от смъртта на Жан дьо Лафонтен.Участници в тържеството бяха  Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІІ клас на ІІ ОУ „Димитър Благоев” – клуб  „Творилница за здраве“ с ръководител г-жа Нина Крекманска. Гости на детското утро бяха деца читатели на Детския отдел и техни близки.

46

Библиотекар от Детския отдел разказа на децата за „Походът на книгите” – за честванията, посветени на книгата през месец април. По повод 320 години от смъртта на Жан дьо Лафонтен библиотекарят разказа на децата за великия баснописец и за характерните особености на баснята: героите са животни,  жанрът е кратък като форма и винаги завършва с поука.

47

Третокласниците представиха биографични сведения за Лафонтен. В чест на „Походът на книгите” децата прочетоха  басните от Лафонтен: „Кокошката със златните яйца”, „Болният елен”, „Жабата, която искала да стане колкото вола”, „Еленът, който се оглеждал във водата”,„Болният лъв и лисицата” и „Гълъбицата и мравката”.

49

За финал учениците гледаха анимационни филмчета по басни на Лафонтен – „Джунглата разказва-Полската и градската мишка”  и „Лисицата и гроздето”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене