Родители на деца с увреждания протестират в 10 града днес

110305-protest-deca-s-uvrejdania

Родители на деца и възрастни с увреждания и и организации излизат на протести в поне 10 града в страната днес. Засегнатите ще настояват за радикална промяна в политиката към тях, за подобряване на здравните грижи и осигуряване на работа за хората в затруднено положение, съобщи БНР. За да представят лично исканията си в институциите в София, протестиращи ще се съберат в 11часа предПарламента. Оттам ще тръгне шествие, което ще мине под прозорците на социалното, здравното и образователното министерство, след което ще се върне на площад „Народно събрание“.

Грижите, работата с нашите деца с увреждания са без почивни дни, без болнични, без отпуск. Нашият работен ден няма начало и край, а срокът на трудовия ни договор е до края на живота, казва Искра Влахова, майка на 19-годишно момиче с множество увреждания.

По думите й, към днешна дата социалната категория, която определят статистическите таблици на нея и всички останали майки със същата съдба, е домакиня.

„Нормативното признание за нашите дела са единствено здравни осигуровки от бюджета и право на минимална пенсия. Държавата отказва да ни определи като отделна социална група със свои характеристики и нужди, отказва да признае труда ни и неговото значение по какъвто и да е начин. Нашият избор е доброволен. Той се нарича „Няма да изоставя детето си“. Ако в очите на институциите и обществото този избор е правилен, ние искаме да го чуем – ясно артикулирано и разписано в закони и наредби“, разказа тя

 

Родителите искат още да се направят рехабилитационни центрове с екипи от специалисти. Те настояват Агенцията за хора с увреждания да заработи ефективно, а не да бездейства.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене