Актрисата Анета Сотирова с награда „Златен век“

Анета Сотирова

Министър Петър Стоянович награди с престижното отличие „Златен век“ – печат на Симеон Велики, именитата българска актриса Анета Сотирова на официална церемония днес в Министерството на културата. Той сподели, че е бил запленен от играта на Анета Сотирова още като ученик, когато в старото лятно кино на Созопол е гледал българския игрален филм „От нищо нещо“, където тя си партнираше със Стефан Данаилов.

Най-високото отличие на Министерството на културата и почетната грамота й бяха връчени за нейния голям принос в развитието на българската култура, пише „Стандарт”.

В краткото си приветствие на церемонията директорът на Дирекция „Съвременно изкуство и художествено образование“ в Министерство на културата Красимира Филипова припомни за някои от десетките запомнящи се и силни роли на Анета Сотирова, която е имала шанса да завърши актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на легендата проф. Кръстю Мирски и вече 4 десетилетия е на сцената. Красимира Филипова изтъкна още, че Анета Сотирова е актриса с много голям талант, като характерно за нея е чувството й за мярка. Тя е репертоарна актриса – Анета може да изиграе буквално всичко, никоя роля не може да я затрудни, допълни Красимира Филипова.

Анета Сотирова започва кариерата си на сцената на Врачанския театър, следват и много успешни роли в киното и театъра, а от дълги години тя професионално е свързана неизменно с Малък градски театър „Зад канала“ и е едно от знаковите имена в трупата на този така обичан театър. Една от най-прочутите й роли в театъра е на Дорис от пиесата „Всяка година по същото време“, в която тя си партнираше с незабравимия Тодор Колев. Друга изключително успешна и запомняща се нейна изява е в постановката „Посещението на старата дама“ от Дюренмат, припомни още в словото си на тържествената церемония Красимира Филипова.

E79 News; Снимки: Стандарт

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене