ВИДЕО: Ученичката Милена Спириева от Гоце Делчев, спечели литературен конкурс обявен от Израел

Clean Logo Reveal RAM.mpg.Still004Темата на литературния конкурс за написване на есе е във връзка със 72-годни спасяването на българските евреи и е вдъхновена от книгата на израелския писател Михаел Барзоа, „Извън схватката на Хитлер“. Конкурсът е ежегоден. Провежда се за шестнадесети път в средни училища на различни градове на България. Тази година, честта за провеждането на конкурса се падна на Гоце Делчев, ПМГ „Яне Сандански“. Организатор е Джераси, президент на Фондация „Израел – България“. Ученичката Зара Бозукова изненада иключително приятно израелският гост с песе от репертоара на Ищар, която изпя на иврит. Преди две години, по покана на Джераси и председателят на НС Цецка Цачева, ученици от гоцеделчевската гимназия бяха поканени на премиерата на израелско-българския игрален филм „Пътят към Коста дел Маресме“, посветен на спасяването на българските евреи. Ученичката Фатме Фета изказа въздействието което е оказал филма и промяната на мисленето й след това.  Директорът на гоцеделчевската ПМГ, Елка Божикова обяви класирането в конкурса, а Яков Джераси връчи грамотите на победителите. Като най-добра работа, прецизното жури от прецизни литератори и историци определи есето на дванадесетокласничката Милена Спириева. На второ място в конкурса е определена работата на Георгия Стоева от 11 клас и на трето място – Цветелена Йокова, 10 кл.

Яков Джераси е бивш дългогодишен посланик на Израел в България и има личен сантимент към Гоце Делчев. Той активно сътрудничи с българския град в областта на образованието културата и социални дейности. По негово настояване се очаква наскоро в Израел да гостува Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Clean Logo Reveal RAM.mpg.Still001 Clean Logo Reveal RAM.mpg.Still002 Clean Logo Reveal RAM.mpg.Still003 Clean Logo Reveal RAM.mpg.Still005

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене