Топ ПРЕСА: БРАВО НА МЕСТНАТА ВЛАСТ! Благоевград – зелен, спортен и благоустроен

blagoevgrad2

13Мария БЛАГОЕВА
в. ПРЕСА

Зелен, спортен и благоустроен – така изглежда Благоевград днес. Благодарение на това, че за последните две години бяха усвоени 4 768 063,94 лв. по проект „Зелена и достъпна градска среда“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
Парите бяха насочени за основна реконструкция на улици, невиждали ремонти години наред. Изградиха се два парка, една спортна и четири детски площадки и велоалеи – нещо, за което благоевградчани мечтаеха отдавна.
„Нашият град вече е притегателен център за спорт, отдих и развлечения. Стремежът ни е да подобряваме непрекъснато условията за живот и един от начините е да усвояваме средствата, които Европейският съюз ни дава“, категоричен е кметът Атанас Камбитов.
„Това е доста мащабен проект, който изисква много работа и взаимодействие
с редица институции, за да бъде реализиран. Хората виждат готовия продукт и
вече благоустроените обекти, но зад тях остават скрити огромният труд по изготвянето на проектното предложение, управлението на изпълнението, координацията с изпълнителите, отчетът, контролът при разходването на средствата и още куп специфични неща“, разказва ръководителят на екипа в
община Благоевград Костадин Георгиев.
Асфалтираха „Солунските атентатори“
По проекта са основно рехабилитирани седем улици в широк център и кварталите „Еленово“ и „Старо Струмско“. Заложени са отсечки, които имат спешна нужда от обновяване.
Най-критично е положението с улица „Атон“ в „Еленово“ – местните жители от
години пишат жалби, че при всеки дъжд тя се превръща в езеро, а партерните
етажи на новоизградените жилищни кооперации се наводняват. Подобно е положението и с улиците „Гемиджиите“ и „Солунските атентатори“, които
никога не са били асфалтирани. Ремонтът се извършва за пръв път от 30 години и осигурява трайно подобряване на градската среда.
По улиците е положен плътен слой асфалтобетон и е изградена пътна маркировка. Изравнени са нивата на канализационните шахти и пътното платно, за да се подобрят условията за движение на автомобилите и да се
осигури безпроблемно оттичане на водите.

19

В проекта е включена и рехабилитация на улица „Славянска“, която е сред
основните пътни артерии в областния център. След ремонта на тротоарната
настилка там е направен основен ремонт на участъка от ул. „Иван Михайлов“ до ул. „Дойран“. Изградени са Нови тротоари поставени са дъждоприемни шахти, които осигуряват нормалното ползване на улицата при проливни
дъждове. На кръстовищата с другите улици е направено заустване, така че да не се нарушава целостта на пътната настилка.
В проекта е заложен за основен ремонт и булевард „Пейо Яворов“, който е сред
най-натоварените в областния център, но от години е в окаяно състояние. За този обект общинското ръководство направи т.нар. кръстосано финансиране. По Оперативна програма „Околна среда“ е подменен водопро-водът и канализацията, а по Оперативна програма „Регионално развитие“ е положена нова асфалтова настилка и са изградени велоалеи. За да добие напълно завършен вид, булевардът получава и кръгово кръстовище, за което са заделени средства от общинската хазна.

18

Грижа за хората с увреждания.
Всички обновени по проекта пътни отсечки с дължина 4,5 км са пригодени за хора с увреждания. Монтирани са подстъпи към всички кръстовища, а за незрящите са сложени дактилни плочи.
„Изпълнението на проекта допринесе за интегрираното и устойчиво развитие на Благоевград и утвърждаването му като градски център, предоставящ високо качество на живот, безопасна и уютна жизнена и работна среда, възможности за интеграция на гражданите в неравностойно положение. „Зелена и достъпна градска среда“ стимулира местната икономика, като осигури нови работни места. Благоевград се превърна в притегателен център за посетители и инвеститори“, категоричен е ръководителят на екипа Костадин Георгиев.
Два нови парка и 40 фитнес уреда на открито.
Жителите на областния център имат два нови парка и 40 фитнес уреда, които могат да ползват безплатно благодарение на успешно реализирания проект „Зелена и достъпна градска среда“. Модерните паркови площи се намират в кв. „Еленово“ и на улица „Даме Груев“. В тях са оформени мрежи от алеи, засадени са нови растителни видове, оформени са красиви градинки с цветя, асфалтиран е паркингът по поречието на река Благоевградска Бистрица. Функционират и новите детски площадки в двата парка. Помислено е и за любителите на екстремните спортове, които могат да карат скейтборд и ролкови кънки на специални рампи.

20

Тези, които търсят спокойствие, може да се радват на уюта на новите беседки, които имат изглед към реката. Около брега е монтирана и предпазна ограда. Освен фитнес уреди и скейтборд рампи благоевградчани може да използват и изграденото в парка на квартал „Еленово“ игрище за волейбол.
Новата паркова зона буди интерес и с оригиналните си архитектурни решения
и нововъведения. Тя е съобразена със съществуващата екосистема и климатичните особености.
Монтирани са чешми, фитнес уреди за хора с двигателни затруднения и специален паркинг за хора с увреждания. Новите зелени площи се простират на 16 дка.
По време на строително-монтажните работи са облагородени и съседните ра-
йони, които години наред се използваха като незаконен паркинг, потънал в боклуци и обрасъл с храсти.
2 км велоалеи за почитателите на екотранспорта.
Почитателите на екологичния транспорт в Благоевград вече могат да ходят на работа с велосипед. По проекта „Зелена и достъпна градска среда“ бяха изгради 2 километра велоалеи. Те са оформени на улиците „Преслав“ и „Броди“, както и по цялото протежение на булевард „Пейо Яворов“.
„Това е само началото на усилията ни да превърнем нашия град в по-чисто и екологично място за живот. Здравето и спортът за младите хора са приоритет за моя екип и затова в инвестиционната програма сме заложили още средства за изграждане на велосипедни алеи и спортни площадки“, отбеляза кметът Атанас Камбитов. Той допълва, че общинското ръководство е готово с още редица проекти, които чакат отварянето на новите оперативни програми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене