Топ ПРЕСА: Жива почва! Какво е това?

Без име

Отглеждането на червения калифорнийски червей е престанало да бъде само хоби. Заради тяхната способност да консумират всички видове органични отпадъци и да ги преработват, все повече се използват за решаването на екологични проблеми.

Собственикът на фермата за биохумус край Гоце Делчев, чийто лехи с червеи са разположени под определен наклон, за да се изцежда водата при валеж и поливане, се оказа много млад, въпреки това предприемчив.

 

– Как реагират вашите познати и приятели, когато разберат, че отглеждате калифорнийски червеи?

Зорка Кърсердарева: – Учудват се! Първо ме питат: „Как реши?”, после всеки се заинтересува… Някои също са се запалили да отглеждат и те. Имат такива планове за в бъдеще, защото е, както казах, не чак толкова трудоемко, въпреки че се изисква внимание. Интересна е дейността.

Това е особен вид червей. Преработва биологични отпадъци, оборска тор, слама, хранителни отпадъци и произвежда биохумус. Биохумусът е жива тор. Тя е най-добрата, която може да се използва в растениевъдството – за цветя, за овошки, за всякакъв вид зеленчуци – от картофи до царевица, всичко.

 

От месото на този червей се произвежда голямо количество протеинова храна за птици, риби и свине в свежо състояние или преработени като протеиново брашно, което е източник на най-много протеини.

 

Зорка Кърсердарева: – Правиш леглата, залагаш оборска тор, която е долния слой, а отгоре така да се каже сипваш чувалите с червеи. Чувалите с червеи представляват не само червеи, то е умесено тор с червеи. Разстилат се внимателно, за да не се наранят червеите все пак. Поливаш, ториш и в един момент събираш тор – преработен биохумус.

 

– За колко време се преработва този биохумус?

Зорка Кърсердарева: – Една година е нужна за създаване на качествен биохумус – 12 месеца. Най-малко на 9 месеца може да се скъси този период, защото е нужно да се мине през всички химически и биологически процеси на естествена преработка. В началото ти слагаш оборска тор и, ако не се изчакаш достатъчно, накрая пак ще извадиш оборска тор. Трябва да оставиш червеите да преработят тази тор, за да получиш един съвсем различен продукт, той е много по-обогатен, няма мирис.

 

Този биохумус заздравява растението, прави го по-устойчиво на болести и дава възможност за получаване на висококачествени екологично чисти растителни и животински продукти – всекидневната храна на човека.

 

Зорка Кърсердарева: – Помага за по-бързото покълване. Почвата става по-рохкава и по-добре се дренира. След това по-бързо расте самото растение, казват, че вкусовите качества се подобряват, когато става въпрос за плодове и зеленчуци и вече плодородността на самото растение е по-различна, защото всичко това, с което по принцип ние торим едно растение – обикновено това са химически торове, всички тези неща са в много добър баланс, в много голямо количество в този биохумус, в тази жива тор.

 

Интересът на българските стопани към суровината засега е слаб. Инвестицията, която е 200 лева на кубик, оскъпява реколтата им, която търговците на едро изкупуват за стотинки. Пазарът в момента е най-силен в Турция и Гърция в отраслите за производство на биопродукти. Ако купувате биохумус, ето как ще го познаете: той е ситен, тъмен, без мирис и без химични добавки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене