Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата

110133-cvetanov

Кандидатът на ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков е новият председател на Сметната палата. Това реши мнозинството в Народното събрание с гласуване на неговата кандидатура, която бе единствена, съобщаваБГНЕС.

Цветков бе избран на шеф на върховния одитен орган със 146 гласа „за“, 1 „против“ и 21 „въздържал се“. Той бе подкрепен от всички групи с изключение на БСП, които гласуваха основно „въздържал се“, а двама души от групата бяха „за“.

„Тези, които няма да подкрепят кандидатурата на Цветан Цветков, са тези, които не искат работеща Сметна палата“, обяви по време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок.

От името на ДПС Йордан Цонев обяви, че групата му също ще подкрепи кандидатурата на Цветков. Цонев обърна внимание на проблема с независимостта на Сметната палата. Според него тя е била независим и много стабилен орган до 2010-та година, след което стабилността е нарушена.

„С чиста съвет ще гласувам за Цветан Цветков, защото той е професионалист“, обяви от свое име Георги Кадиев от БСП. Подобно на Мая Манолова и Волен Сидеров той също видя сделка в решението на Патриотичния фронт да оттеглят своя кандидат. „Направихте го зад гърба на българските избиратели“, настоя Кадиев.

Той поздрави ДПС, че са успели „да наложат своята кандидатура, да извият ръцете на ГЕРБ и на ПФ и да накарат РБ да треперят отстрани“, обяви Кадиев, визирайки обещанието, че Горица Грънчарова, която бе оттеглена от Патриотичния фронт като кандидат за председател, ще стане зам.-председател. „Не се е родил този, който ще успее да извие ръцете на Валери Симеонов и на Патриотичния фронт“, отговори му Симеонов.

По-рано днес, до някъде изненадващи, Патриотичният фронт оттегли своята кандидатура за председател на Сметната палата в лицето на Горица Грънчарова. Решението бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на групата Валери Симеонов. Той обяви, че Цветан Цветков е обещал да вземе в своя екип Горица Грънчарова, когато застане начело на одитния орган. „Не бива да допускаме изборът за председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения“, обясни пред депутатите решението си Валери Симеонов, въпреки че само седмица по-рано той лично доведе на изслушване в комисията Горица Грънчарова, представи я пред депутатите и горещо защити нейните професионални и лични качества. 

Цветков е бивш зам.-председател на Сметната палата, като е отговарял за финансовия контрол върху дейността на политическите партии, ръководил е дейността по планиране и извършване на финансовите одити и одити на изпълнението, бил е директор на „Държавен финансов контрол“ към Министерството на финансите и на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол, а между 2002 – 2003 година е бил съветник на министъра на финансите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене