Областният управител участва в заседание в МС за предотвратяване на риска от наводнения

266-02-02-Бисер-Михайлов

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов присъства на заседание, което се проведе в Гранитна зала на МС. На заседанието присъстваха всички областни управители, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, заместник-министри и експерти от МРРБ.

Темата бе свързана със създаването на организация за спешно предприемане на превантивни  действия за предотвратяване на потенциалния риск от наводнения в страната, недопускане възникването на бедствени ситуации  и риск за човешкото здраве в следствие на предстоящото снеготопене.

Областният управител докладва предприетите превантивни на територията на област Благоевград.  Наредено е на всички кметове да създадат организация за предприемане на превантивни действия, да информират и контролират собствениците и ползвателите на язовири за да се осигури свободен обем в язовирите, чрез контролирано изпускане на води до минимален безопасен обем, да  се предприемат незабавни мерки за осигуряване проводимост на речните легла на разстояние 500 м. от язовирните стени.  Същевременно са набелязани критичните участъци, върху  които ще се извършва концентрирано наблюдение, като за целта има разработена карта за мониторинг.  Също така е изискал от НЕК – „Язовири и каскади“ и „Напоителни системи“ да му бъде предоставяна информация за контролираното изпускане на водни обеми.

Областният управител направи предложение за изграждане на дънни прагове на двете речни корита – р. Струма и р. Места, които ще предпазят пътната и железопътна инфраструктура от разрушаване. От голямо значение са действията на Басейнова дирекция за разработените и приети планове за управление при наводнение, върху които са отбелязани евентуалните заливаеми зони по теченията на двете реки.

На заседанието бяха обсъдени възможностите за финансиране на превантивни и възстановяващи действия. Представена бе идеята за създаване на фонд, за финансиране при спешни реакции.  Обсъди се промяна в Закона за водите, с която ще бъде дадена възможността за административни санкции от страна на областните управители за неизпълнение на дадените от тях предписания по отношение на водните обектни, стопанисвани от юридически лица.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене