Собственик на пицария “Наполи” спаси 2500 лв. глоба за радиозаписи

14

Бизнесменът Тони Атанасов, собственик на пицария “Наполи” в Кюстендил, спаси глоба от 2500 лв. заради това, че в заведението му от радиото звучали записи на трима американски певци. Санкцията от 2500 лв. е за това, че бизнесменът е заловен на 11.11.2013 г., че е нарушил Закона за авторските права.

Проверката била извършена от инспектор Чавдар Пенев, главен инспектор в дирекция „Авторско право и сродните му права” при Министерство на културата.

Това е второто подобно дело срещу заведение за обществено хранене в Кюстендил.

По време на съдебните заседания по делото станало ясно, че в наказателното постановление има допуснати много пропуски, като най-важните от тях са, че имената на песните и изпълнителите са изписани на език, различен от официалния в страната – български, липсват звукови доказателства, освен твърденията на проверяващия, че наистина по време на проверката в заведението е била пусната точно тази радиостанция, както и часовете, в които е направена проверката. Освен това Пенев така и не могъл да обясни пред съда чии интереси точно защитава, тъй като не е ясно кой е носител на правата за разпространение на песните в България.

В крайна сметка бизнесменът Тони Атанасов се разминал с глобата от 2500 лева, която била отменена от Районен съд – Кюстендил. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред АС – Кюстендил.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене