Кметове искат летище за развитие на туризма в Пиринско

lКметове на общини в Пиринския край са категорични, че трябва да се изгради летище, което ще помогне за развитието на туризма в региона. Само така ще се даде нов тласък на бранша, предаде standartnews.

„Със самолет пътуването за туристите ще е много по-кратко, а на нас ще ни даде алтернатива и спокойствие. През октомври миналата година половината път пропадна. На карта бе поставен зимният сезон“, твърди кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Преди години имало идея селскостопанското летище между разложкото село Баня и Банско да се превърне в гражданско. Намерили се и инвеститори, но земите се оказали частни и проектът бил забравен. Шансът Пиринско да има летище е в Гоце Делчев. Преди няколко години столична фирма купи имот на министерството на отбраната край гоцеделчевското село Мусомища. Преди две години започна изготвянето на работен проект, а до 30 ноември миналата година трябваше да е готов Подробният устройствен план и да се издаде строително разрешение.

Целта на дружеството бе да възстанови дейността на бившето военно летище и да създаде възможност да се ползва за граждански полети на обща авиация и за чартърни полети за превоз на пътници от и до България. Планира се да се обслужват основно нуждите на туристическия сектор в Пиринския край – зимен, културен, селски и СПА. „Проблемът е, че за този проект се очакваше финансиране от КТБ. Но проблемът с тази банка стопира развитието на нещата. В момента не се прави нищо“, разкриха от община Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене