ВИДЕО: Денят на франкофонията отбелязаха ученици от Гоце Делчев

893G8232_01.MP4.Still001


По инициатива на изучаващите френски език в ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев, бе организирана вечер, посветена на френския език, по повод международния ден на франкофонията. Талантливи ученици пяха песни на френски език на популярни изпълнители, а шегобийците от самодейния ученически театър представиха част от „Бай Ганю у Иречк“ под собствена редакция и комичните ситуации на литературния герой, попаднал във френско говореща страна. В забавната мултимедийна викторина децата активно се включиха да разпознаят забележителни обекти и събития, свързани с Франция и френския език. Отговорилите най-изчерпателно бяха стимулирани с малки предметни награди.

Поводът да се провежда вечер, посветена на френския език е 20-ти март – международен ден на франкофоните. Да се отбелязва този ден в училището е традиция от няколко години, в която учениците, изучаващи френски език се включват с ентусиазъм.

Международният ден на франкофонията датира от 20-ти март 1970 г., когато представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френско говорещите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които и България, от 1993 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене