Градът: Инвалидите от Гоце Делчев не получават дължимите си парични средства от държавата

23

Основната причина за това е, че повечето лица в неравностойно положение и техните семейства не проявяват интерес да съберат нужните документи, за да получат полагащите им се парични средства от държавата. По наблюдение на председателя на Клуба на инвалидите Росица Трендафилова лицата с увреждания в селата от региона са много по-активни в тази насока.

„Не само от незнание, че имат някакви права, а просто от мързел, ако мога така да кажа! Само на първа група с чужда помощ и на деца под 16 г. от тази година се отпускат едни парични средства, обаче самият инвалид или самият придружител трябва да дойде при нас, да получи екземпляра, който трябва да попълни, да удари пет печата и да го върне при нас. В края на годината от Съюза на инвалидите, в съгласие с Агенцията за хора с увреждания им отпускат по една еднократна парична помощ, в зависимост от това колко са събраните молби от цяла България”, казва председателят Росица Трендафилова.

Всеки месец Клуба на инвалидите в Гоце Делчев получава писма и списания с лечебните заведения и местата, в които лицата с увреждания могат да проведат своето лечение безплатно, което обаче се оказва доста трудно за тях.

„За благоевградския регион те са много малко. В Петрич отвориха нова рехабилитационна болница, на стадиона. Сандански и Марикостиново. След това вече са Момин проход, Поморие, Павел баня. Почти във всеки регион има по 2-3 такива лечебни заведения за балнеолечения, санаториуми, където инвалидите могат да ползват тези права. Много трудно е самото записване. Трябва да звъниш по телефона от 1 до 5 число на месеца. В тези дни обаче никой няма да ти вдигне или казват: „Няма места, пробвайте другия месец!”, казва още Трендафилова.

Друг проблем, който засяга председателят на Клуба на инвалидите в Гоце Делчев е полагащата се на лицата в неравностойно положение отстъпка от цената на билетите при пътувания в региона и в страната.

„По автобусите дават от старите билети, а в Социални грижи изискват билети от касови апарати. Или трябва да задължат най-напред самите превозвачи да издават такива билети, или пък да не връщат хората със стари такива”.

15Росица Трендафилова е дала предложение в Общинската администрация за изготвяне на списък с общинските фирми, които имат право и могат да извозват инвалидите с намаление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене