Световен ден на разказвачите и Международен ден на приказките (СНИМКИ)

boy_book_laugh

На 20 март /петък/ от 13.00 часа в Читалнята на Детски отдел се проведе Ден на приказките под надслов „Желания” по случай 20 март – Световен ден на разказвачите и Международен ден на приказките. Честването му започва през 1991 г. в Швеция и се разпространява в много страни. Всяка година се определя тема на честванията. За 2015 г. международната тема е „Wishes” – „желания”. Във всички страни, където се чества празникът ще се четат и разказват приказки, посветени на желания.

Участници в тържеството бяха  Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от два пети класа на  V СОУ „ Георги Измирлиев” Благоевград с ръководител г-жа Мая Христова.

Учениците изработиха табла с портрети на детски писатели и с рисунки на приказни герои. Петокласниците разказаха какво знаят за 20 март – Световен ден на разказвачите и Международен ден на приказките, за композицията на приказките и на приказен герой искат да приличат. Споделиха кои качества на приказните герои са ги провокирали да нарисуват рисунки по приказките „Слънцето и луната”, „Красавицата и звяра”, „Тримата братя и златната ябълка” и др. Учениците представиха по роли „Прастара приказка за мъдростта”. В края на тържеството бе представен филмът „Рибарят и златната рибка” по приказка на А.С. Пушкин

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене