Зам.-министър Димитров в Благоевград: До 15 дни тютюнопроизводителите ще получат подпомагането за предходната година

109912-zemedelci-blagoevgrad-01

„Най-доброто за земеделците е да се застраховат и при природни бедствия да не разчитат единствено на държавна помощ“

„Най-доброто за земеделците е да се застраховат и при природни бедствия да не разчитат единствено на държавна помощ. Държавата обезщетява хората, когато са им пропаднали 100 процента от културите, нямаме законово основание да ги обезщетим при 50-60 процента загуби”. Това каза днес в Благоевград заместник министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Само за миналия месец министерството е платило 6 милиона лв. обезщетения.

„За 3-4 месеца сумата нарасна до 15-20 милиона лв., които държавата отделя за компенсации”, добави още зам.-министър Димитров.

 

Днес, той се срещна със земеделски стопани от Югозападна България, пред които бяха разяснени възможностите, които отваря кампанията за директни плащания. На информационната среща присъстваха кметът на община Благоевград д-р- Атанас Камбитов, депутати, кметове и кметски наместници на селата от община Благоевград, десетки земеделци и животновъди от цялата област. 

Пред земеделците зам.-министърът обясни, че Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ трябва да утвърди внесените от министъра ставки и в следващите 10-15 дни тютюнопроизводителите да получат подпомагането за предходната година.

Зам.-министър  Димитров бе категоричен, че практиката с държавно подпомагане на сектор тютюнопроизводство няма да продължи вечно.

„Държавата ще може да прилага каквито и да е финансови помощи до 2020 година, след това вече не. Много по-добре би било, ако в този сектор се разреши пазарните отношения да бъдат по устойчиви, по стабилни. Да се набляга на качеството и тютюна да стане една добра пазарна стока, защото в момента конкуренцията на световните пазари е много голяма. Щатите например вече отвориха пазара на Куба за тютюн. Това неминуемо ще окаже влияние и върху европейския пазар”, добави Димитров.

 

Мнението на министерството е, че в сектор тютюнопроизводство трябват промени, които да защитават производителите и по някакъв начин да се знае какви са договорите на тютюнопроизводителите и с кого са сключени. Да се избегне недобросъвестността на купувачите и тютюнопроизводителя да бъде защитен и само толкова.

„Връщане на цени, агенции и фондове не е обмисляно”, съобщи още зам. министър Димитров.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене