Ученици от Земеделска професионална гимназия – град Сандански, специалност „Цветарство” проведоха съвместна практика с техни връстници от Холандия

SONY DSC

На кой му пречи лошото време? Не и на нас, учениците и учителите от ЗПГ”Климент Арк. Тимирязев” и нашите гости и приятели от Хеернвеен-Холандия, които ни върнаха визитата по програма обменни практики в областта на цветарството и озеленяването. Дори и не обърнахме внимание на дъжда и облаците защото вълнението от изпълнението на задачите по проекта и доброто настроение винаги бяха на първо място.SONY DSC

 На 5 март 2015 с нашите ученици посрещнахме на  летище Македония-Солун шестимата ученици и тримата колеги от Холандия. Имахме малка разходка из Солун, след която отпътувахме за Сандански. При пристигането ги  настанихме в семействата на техните връстници, които вече познаваха от  предишното посещение.SONY DSC

  Денят 6 март се очерта още от самото начало много интензивен. Преди обяд направихме кратка екскурзия до гр.Мелник и местността Рупите, а след обяд се проведе първата работилница, чието мото беше “Мартеница направи, на приятел подари”. Новият Кабинет „Озеленяване и цветарство” изграден към център за кариерно развитие и гражданско образование предостави отлични условия за изява на учениците. Децата бяха разделени на шест смесени отбора като се състезаваха в изработването на най-оригинална мартеница. Едно от условията бе всеки отбор да използва различна техника при изработването й. Най-важното, което бе и една от нашите цели е това, че участниците си сътрудничеха с голямо желание и обменяха различни креативни идеи по време на работилницата. Накрая дори и самото жури бе силно затруднено да излъчи победител, затова имаше две първи и две втори места.

   Много сняг ни очакваше на следващия ден. Заминахме за гр.Банско, посетихме няколко забележителности и до ранния следобяд се наслаждавахме на зимното царство.

   Второто работно ателие се проведе на 8 март, като темата бе “8 Март -международен ден на жената” . Децата пак бяха разделени на шест смесени отбори и задачата им бе да направят нестандартна цветна композиция. Магията дойде самa веднага щом работата започна. Отборите създадоха мини икебани и мини букети, както и екстравагантни такива с вплетени еко материали в тях. Готовите композиции зарадваха гражданите на Сандански, защото след направата им учениците застанаха на площада и ги подаряваха.

  На 9 март бе и последното състезание за седмицата. Отборите имаха за цел да сътворят изделие от цветя. Това бе отново изключително творческо начинание, но те не се затрудниха ни най-малко. Направиха красиви цветни гривни, бутониери, икебани, малки и големи букети. Трудно бе да има победител. Всеки изразяваше своя собствена интересна идея и красиво виждане. Но пак най-важното от всичко бе желанието и интереса на самите ученици от осъщественото сътрудничество между двете култури, от общуването между две напълно различни нации.

  Изпращането бе вечерта на 9 март. Изненадите бяха много – като започнем от обличането на холандските момичета в български носии, с което им донесохме много вълнение, и минем през вкусните домашно приготвени сладка и солена пити и завършим със специално приготвената торта за случая. Благодарностите, както от тяхна, така и от наша страна бяха много. Обещахме си, че ще направим всичко възможно да продължим нашето приятелство и сътрудничество.

Надежда Мишева – учител по английски език в ЗПГ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене