Топ ПРЕСА: Защо по темата се мълчи? Ето я жената, която създаде Любен Татарски…

66

Калин КАЛИСТРИН

Родена е през 1953 г. в с. Бачево, Разложко. Завършва през 1976 г. висшия химико-технологически институт в София, специалност технология на дървесината. Най-напред работи като учител в разложкия техникум по индустриална химия, а след това в комбината за целулоза и хартия. От 1992 г. е началник на Бюрото по труда в града.
След 1989 г. започва политическата си дейност в Обединения християндемократически център и става зам.-председател на партията в Благоевградския регион.

Била е областен лидер на СДС в Пиринско, член на НИС на СДС, депутат от СДС; директор на дирекция „Жалби и сигнали на гражданите” в администрацията на омбудсмана на Р. България.

„За предстоящата национална конференция на СДС аз разчитам на истинските
седесари, защото те винаги са работили за СДС без корист и без да използват СДС като трамплин за партийни и държавни постове” – това е цитат интервю на г-жа Тоткова пред „Демокрация” преди повече от 10 години. Формулировката звучи почти като научна фантастика. Защото дългокосата блондинка, позната още като Тотка, би искала горното описание да важи за самата нея.
Въпреки сътресенията и разместванията на пластове в синята партия Тоткова остана завинаги в строя на Командира. Това поведение на практика я увековечи в НИС на СДС, където по принцип място не могат да намерят далеч по-популярни емблеми на демокрацията като например Асен Агов.
Иначе госпожа Тоткова е популярна във вестникарските среди най-вече с това, че ако нямаш новина, е достатъчно да я накараш да проговори, за да се получи светкавична медийна сензация.
На различни етапи от утвърждаването си в синия елит тя например без никакви угризения е споделяла следните неща: че вестник „Демокрация” пише глупости, че НИС не върши грам работа, че ДПС не може никога да разчита на диалог със сините.
Тоткова е популярна и с това, че независимо от размера на скандала, предизвикан от нейно изявление, после винаги остава доволна от казаното и публикуваното.
Точно затова журналистите я обичат. Но Росица няма никакви врагове и в сините редици. Всички съпартийци се отнасят с разбиране към ексцентричния нрав на активистката. Тя е приятното жълто петно на всеки намръщен президиум.
В Разлог името й е често свързвано с това на бившия кмет на града Любен Татарски. „В периода 1999-2009 г. той беше кмет на „крилата” на синята идея и то на тъмносинята (Костова) идея. Послушен беше и заедно с местната тъмносиня депутатка Росица Тоткова „колеха и бесеха” в региона”, шушукат хората, отвратени от бързата „смяна на цветовете” при Татарски.
„Освен това и сечаха гората. Не лично, просто позволяваха да се прави. И насърчаваха да се прави. Не безвъзмездно, разбира се… Бетоловото, землищата на Долно и Горно Драглище, Бачевско и пр. и пр. Що дървесина, що чудо се изнесе, главно като трупи… После дойдоха горските пожари… айде на обгоряната дървесина…”, недоволстват от време оно и форумци в интернет.
Как мислите, уважаеми читатели, дали до ден днешен нещо се е променило?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене