Учителка от Благоевград: Родителската агресия е по-страшна от детската

109782-roditeli-uchitel

Вместо да говорят с децата си за поведението им в училище, родителите все по-чесно обвиняват и обиждат учителите

 

Учителка от Благоевград алармира за все по-нарастващата агреся  от страна на родителите към учителите, които преподават на децат им. Елена Лалева, която е преподавател в Благоевградска професионална гимназия, се оплака във Фейсбук, че майка на нейн ученик, който редовно отсъства от училище и отказва да работи в час, решила да защити детето си, като хвърля цялата вина върху  учителя, нападайки с ругатни и красъци.

 

Ето и целия текст, който Елена Лалева публикува на профила си днес:

„Вчера, на родителска среща, станах обект на родителска агресия, каквато не вярвах, че съществува! Родителската агресия е по-страшна от детската!

Не знам дали сте имали нещастието да се уверите в това твърдение, но на някои родители наистина им липсва така наречената емоционална интелигентност или тя е в незадоволителни граници за възрастни хора. Определено намесят ли се родителите, с  техните амбиции, с тяхното виждане, с техните искания, и най-вече с тяхната агресия и отмъстителност, процесите стават неконтролируеми. Ако се направи изследване, вероятно ще се установи, че детската агресия е вследствие на родителската, а не обратното.

Една майка, чиито син редовно отсъства от училище и отказва да работи в час, реши да защити детето си, като хвърли цялата вина върху учителя. Виждах я за първи път, но тази жена си позволи да ми държи сметка как преподавам, как изпитвам, как правя контролните работи, защо не давам синът й да ползва телефон по време на час. Опитвах се да дам отговор на въпросите, но крясъците на майката не ми позволяваха да направя това. Вероятно подведена от сина си, тя искаше да го защити, но го правеше с агресия и мъст, с желание да обиди, да линчува учителя, да го злепостави, включително с изрази от рода на: “Знаете ли какво се говори за вас в града!“

Родителската злоба и отмъстителност е много страшна. Представете си когато такъв тип родители се опитват да възпитават собствените си деца, които дори да са глезени и арогантни, според родителите им трябва винаги да имат право и да отстояват това право. Когато са виновни да търсят вината първо в другите и никога в себе си. Тези родители са готови да изкарат всички останали престъпници, да ги съдят и обиждат, без съд и присъда. Да искат линч без никакви доказателства, че точно учителят е виновен, за бедите на тяхното скъпоценно отроче. И дори когато тяхното дете е нарушило правилата, те отново са готови да го оневинят и да обвиняват останалите.

Най-интересното е, че този тип родители не се интересуват нито от правата на другите , нито от това, че могат да съсипят авторитета на един човек или пък да им разрушат психическия му мир и хармония. Да не говорим какъв сеир настава, когато родителят започват да търси сметка без необходимата компетентност и възпитание, когато започва да обижда и другите родители, да ги обвинява в страхливост и да джафка като кучета, за да не позволи на учителя да сподели впечатленията си за работата на класа.

Грозно, тъжно и безнадеждно. Какво възпитание ще дадеш на собственото си дете, когато обиждаш, освобождаваш думи на агресия и омраза, набеждаваш трети лица и търсиш вина в невинните? Не знам подобни родители замислят ли се какъв пример дават на децата си и на какво ги обричат? Как може да се защитим от такова родителско поведение!? Няма начин! Нека кажат, че сестра ти е к…а, а ти върви доказвай, че нямаш сестра!“

 

„Здравейте, госпожо, как се представя моето дете в час? Внимава ли?“. Такива бяха отношенията родител – учител преди не много години. Уважението на родителя към учителя се усещаше във всяка една дума, а това уважение се пренася и на децата.

За съжаление в България преходът продължи много дълго време. Преход, който нанесе не само икономически поражения, но вече се усещат и поражения в моралните ценности.

До скоро говорехме за децата на прехода, но вече съвсем спокойно може да се говори и за родители на прехода… родители, които предават морала си на следващите поколения… на бъдещата България.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене