Меглена Кунева: БОРКОР трябва да покаже реални резултати

меглена кунева

Щом системата БОРКОР вече е напълно готова и работи, сега е време за постигане на реални резултати. БОРКОР има своя капацитет от хора и система, които трябва да използваме. Дали този анализаторски капацитет ще се влее в единния орган, който се подготвя за борба с корупцията, е въпрос на законодателно решение. Това заяви днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Тя и правосъдният министър Христо Иванов присъстваха на демонстрация на информационно-аналитичната система за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки срещу корупцията, известна като БОРКОР в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП). Системата беше финално софтуерно окомплектована в последния месец и днес беше официално представена пред журналисти и експерти през анализ на слабите места и мерките за отстраняването им в Закона за обществените поръчки.

„Сега вече системата е завършена и в рамките на следващите месеци тя трябва да доведе до конкретни и значителни резултати“, категорична беше Кунева.

Вицепремиерът посочи, че до края на март ще бъде предложена цялостната стратегия за борба с корупцията, а след това и пакет законодателни мерки, включително и нов закон, който да регламентира създаването на единен орган по подобие на румънската Национална агенция за интегритет. На въпрос дали се предвижда вливането на ЦППКОП и на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в този единен орган, Кунева посочи, че това е въпрос, който ще бъде разгледан и регламентиран през закон. По думите й настоящият закон за конфликт на интереси не е довел до необходимите резултати.

Кунева посочи още, че центърът анализира законите, предлагани от Министерския съвет, но не и законите, предлагани от политическите сили в парламента. По думите й през депутатите могат да бъдат прокарвани корупционни текстове и това също трябва да е обект на анализ. „Затваряме едната врата, но сме оставили прозореца отворен и така включително и на ниво закон можем да допуснем слаби места“, предупреди вицепремиерът.

На въпрос за създаването на специализирана прокуратура за борба с корупцията, тя коментира, че има решение на Конституционния съд от 2003г., което казва, че подобни промени в правосъдната система трябва да минават през конституционни промени, а много юристи дори твърдят, че е необходимо и свикването на Велико народно събрание. „Ние не можем да губим време“, заяви Кунева и посочи, че преди да се направи следващата крачка, може да има резултати през предлаганите специализирани звена на прокуратурата, МВР и ДАНС.

Кунева посочи, че ключов момент за борбата с корупцията е работата по сигнали. Тя коментира  като много лош резултат, че от над 360 подадени сигнала към Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси едва 8 са били основателни и посочи, че в предстоящата стратегия въпросът за сигналите ще бъде детайлно разгледан.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене