Един от сочените „РАЗКОЛНИЦИ“ срещу Владиката Серафим от Сандански Отец Георги Менчев проговори пред Топ Преса: ПРИМЕМА СЕРАФИМ КАТО НАШ ВОДАЧ И ВЛАДИКА!

30035-632x358

Едно интервю на

Валери ЩЕРЕВ

– Понеже ние търсим всички гледни точки към проблема, а Вашата позиция липсва в последните дни, въпросът ми е свързан с посрещането на митрополит Серафим в Неврокопската епархия. Преди четири дни беше въдворяването на митрополита, а Вие като архиерейски наместник не присъствахте на посрещането, въпреки че бяхте поканен. Каква беше причината за това отсъствие?

Не съм бил поканен на такова посрещане. А иначе то е организирано сигурно от митрополията в Гоце Делчев.

– А какви ще бъдат действията Ви занапред в такъв случай? Изказахте големи съмнения за бъдещата дейност на митрополита, за това, че той евентуално може да „замита под чергата” проблемите, оставени от Натанаил. Имахте конфликт, не искахте този избор, какво ще правите занапред?

– Имахме такива опасения и те, разбира се, се потвърдиха. Но това занапред как ще работи новият владика чрез негови решения ще сме свидетели дали ще ги замита или ще ги решава проблемите. Надяваме се да ги решава, оттук нататък предстои да видим.

–  Тоест Вашето отношение към него вече е изцяло положително, така ли да приемаме?

– Разбира се, уважително като към духовен глава на епархията, както се полага, а оттам нататък какво ще стане зависи лично от самия него.

– А това, което казахте преди избора, че ако Синодът не уважи искането ви за отлагане на избора за митрополит, ще минете към Македонската православна църква, отпада ли като намерение или още има такава заплаха?

– Аз лично не съм изказвал никога такова мнение. А иначе не се отричам нито от йота от думите си, които съм казал – заради това, че се запазва статуквото, заради това, че тези проблеми, които са създадени през това време, са били благодарение на тези хора-ръководители. Оттам нататък новите какво ще предприемат и дали ще ги решават… стоят проблемите в епархията, стои финансовото разоряване буквално…

– Да, но Вие вече имате доверие на новия митрополит, че ще се справи с тези проблеми? Недоволството Ви беше към предишното управление, а сега имате доверие, че митрополит Серафим ще се справи с всичко, така ли да разбирам?

– Разбира се. Като вярващи хора се надяваме, че Бог ще вразуми и ще има добър резултат.

– Значи от Ваша страна може да се разчита на послушание и смирение пред новия владика, така ли?

– В църквата това е изискване. В църквата има покаяние, послушание…

– Но Вие вече сте го нарушили това изискване с действията си преди това, затова Ви питам от днес занапред как ще е.

– Ако продължат проблемите да се трактуват по този начин, разбира се, ще бъдем отново коректив и ще търсим решението им. Разбира се, първо с духовната власт, после със светската. Това, което не е редно да се извършва, веднага ще сигнализираме и ще искаме решението му първо от духовната власт, ако ли не – тогава от светската.

– А относно назначението Ви за архиерейски наместник от митрополит Дометиан? Знаем, че това беше едно конфликтно решение, което предизвика съпротива, реакция. Вие как смятате да процедирате сега, ще държите ли на назначението си, въпреки че е спорно от една гледна точка, а и още не сте влезли реално в длъжност? Какво можем да очакваме в тази насока?

– Тези, от които зависи може би трябва да питате за назначението и дали ще има промяна – към митрополит Серафим е въпросът. А иначе моето отношение: едно нормално назначение. Аз съм 25-годишен свещеник в град Сандански, 4 години поради решение на митрополит Натанаил, царство му небесно, бях извън града и въпреки това съм си обслужвал и селата, и града с нуждите. Така че не виждам някакъв конфликт, освен ако конфликтът е в това, че назначението може да се оспорва от бивши служби или от нечии други решения. Всичко е в ръцете на новия владика, решението е негово, оттам нататък какво да оспорвам.

– А в случай, че новият митрополит Серафим каже, че временно изпълняващият длъжността  митрополит Дометиан не е трябвало да прави тези кадрови промени, Вие ще приемете ли неговото решение, ще се откажете ли от длъжността си сега, която реално не сте приели – не е имало ревизия, не е имало предаване на длъжността?

Със заповедта всичко е решено и аз съм архиерейски наместник на град Сандански. Не се блазня от никакви назначения, нито от някакви специални отношения към мен. Както съм приел, така може и да приема и новата заповед, с която може да ме освободи, разбира се. В църквата сме по послушание. Оттам нататък решението е в неговите ръце, в неговите правомощия. Разбира се, че няма да съм съгласен с ново назначение на парашутисти от някъде другаде. Ако е от Сандански, бих приел всичко. Имам предвид, че могат да се назначат хора от някъде като новодошли, за да се разпореждат в града. И това все пак е решение на новия митрополит, към него би трябвало да е въпросът. А за отношението ми към тия неща – аз съм вече над петдесет години, надживял съм тия съдби и такива страсти, така че за мен е все едно. Остава ми, както се казва, колкото дни е дал Дядо Господ да продължим да служим, а оттам нататък какъв ще е – дали обикновен свещеник или архиерейски, няма значение. Не се блазня, не се блазня.

– Но не влизате ли в леко противоречие, тъй като не искахте Серафим и Григорий за митрополит, а другите кандидати бяха епископи от външни епархии, т.е. пак (ако използвам Вашия израз) щеше да дойде парашутист в нашата епархия, Вие бяхте против тези, които са израснали в епархията. А сега казвате, че не искате евентуално на своето място парашутист. Няма ли противоречие в това?

– Когато е назначен от митрополита, който управлява – дали ще е временно управляващ или ще е човекът, който от години служи, неговото решение е такова. Това е в неговите правомощия, така е решил и го е направил. Пък следващият – неговите решения са си негови и отговорността е негова, така че… Не виждам противоречие.

– В момента, когато негово Високопреосвещенство митрополит Дометиан обяви епископите Серафим и Григорий като избранници на епархийските избиратели, Вие казахте, че ръкопляскате на Държавна сигурност за избора. Какви са основанията да мислите това? И имате ли опасения, че някой от епархийските избиратели може да ви съди за тези думи?

– Да заповядат всички даже с бившата Държавна сигурност, ако някъде сме ги засегнали, да кажат. Но, ако това не е техен избор от 30, 30 – такова единодушие, което не се случваше и през най-мрачните години на комунизма, здраве му кажи. Оттук нататък очакваме решенията на нещата да са в синхрон със съвремието, с новото време на прозрачност, на истинност, на твърда вяра и на изпълнение на нещата в Божия план.

– Значи въпреки подозренията си за ролята на Държавна сигурност в този избор Вие уважавате избора и го признавате?

– Не можем да не го признаем, защото той се е случил вече и има решение на Светия Синод, записано е вече в кондиката, че това е новият митрополит. А това как са го избрали, беше толкова явно и ясно, че както се казва, и за най-необразования в тази сфера то се видя. Всичките ни тия опасения, дето сме ги изказали преди това, се случиха, изборът беше единодушен, така че всичко е явно, нищо скрито не е останало.

– Но важното все пак е, че утре ще посрещнете митрополита както се полага?

– Ама, разбира се. С нужните за посрещане на владика условия, със словата, със службата, както се полага, разбира се.

– А ще проявите ли лицемерие в такъв случай?

– Няма как да го проявим, защото ние сме казали предварително мнението си и не се отричаме, специално аз (хайде да не говоря от името на всички) не се отричам нито от една йота от думите си. Така че не проявявам нито преди лицемерие, нито сега. Просто сме свидетели на реалността и ще видим как ще работи новият владика занапред. Ако има нещо нередно, пак ще кажем, няма да бъдем лицемерни.

– Нашите медии са винаги на разположение за това.

Благодаря Ви, отец Менчев, за това интервю и успешна работа занапред с новия митрополит Серафим за благото на всички ни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене