Без категория

Болничният шеф д-р Киров разкри: Дълговете на „Рокфелер” са 1,9 млн. лв. + 540 хил. лв. към „Хигия”, уволних д-р Вл. Яков, 20 дни не се е явил на работа

"Рокфелер"

Общинските съветници в Петрич ще искат всеки месец отчет от управителя на болницата д-р Борис Киров за приходите, разходите и инкасираните дългове на лечебното заведение. Освен това настояват и за ежегоден и подробен анализ за рентабилността на всяко едно от отделенията. Поискана в кратки срокове беше и справка за средствата, пряко превеждани от общинския бюджет с решение на съветниците през последните три години, както и направленията, в които те са използвани.

Междувременно тежките преговори с фирма „Хигия” за погасяване на задълженията от петричката болница продължават. Това стана ясно вчера на заседание на председателския съвет към Общински съвет – Петрич, на което присъства и управителят на болницата д-р Борис Киров.

Нарастване на потока пациенти в петричката болница отчете д-р Киров. От 6165 през 2011 година преминали болни, ръстът стига до 7287 през 2013 година. На тази база се стига и до увеличение на коефициента използваемост до 79,86 процента. Въпреки подобрените показатели петричката болница остава в затруднено финансово състояние заради натрупаните стари дългове към доставчици на лекарства и медикаменти. Така например оковите на фирма „Хигия”, която вече два пъти запорира сметките на болницата, ще продължат да се затягат, ако до края на февруари няма подписано споразумение за погасяване на 540 хил. лв., които са остатъкът от задълженията.

Управителят д-р Киров е изпратил две предложения за погасяване на сумата. Първият вариант е изплащане накуп на всички тези пари и самата „Хигия” да реши дали и колко евентуално да опрости. Вторият вариант е за погасяване на тези 540 хиляди лева на равни вноски за период от поне две години. Произнасяне на фирма „Хигия” се очаква в най-кратки срокове, каза д-р Киров.

Месечно от заработката по клинични пътеки петричката болница няма възможност да заделя пари за покриване на стари дългове, защото остатъкът от около 100 хиляди лв. след изплащането на заплатите отива към текущи сметки на лечебното заведение, каза д-р Киров. На база почти готова справка за задълженията като цяло на петричката болница към края на миналата година д-р Борис Киров обяви, че дълговете заедно с лихвите възлизат на 1,9 млн. лева, но към тях не е прибавен дългът към „Хигия” от 540 хил. лв. Изплатени за периода на управление на д-р Киров са 801 хиляди лева стари задължения на болницата. Част от тях към фирма „Софарма” – 65 хиляди лева главница и 130 хиляди лева лихви.

Точно тези цифри провокираха и въпрос от общинския съветник Розалин Хаджиев, който попита защо не са водени преговори с тази фирма по примера на „Хигия” и „Медофарма”, а е изплатена цялата двойна лихва. Д-р Киров заяви, че са били непреклонни и не са искали преговори, а превод на парите.

Междувременно управителят на болницата д-р Киров вчера уведоми председателския съвет, че е освободил от работа един от лекарите в болничната лаборатория – д-р Владимир Яков. Мотивът за крайната мярка е 20-дневно отсъствие на доктора от работното му място.

Другата важна тема на председателския съвет бе съдбата на ресторант ГУМ. Съветниците бяха категорични, че бившият ресторант ГУМ ще бъде музей, няма да се отдава на търг, не се приема офертата на гръцки предприемач, който, както писа „Струма“, прояви желание да наеме обекта.

Неизпълнено от администрацията на кмета Вельо Илиев решение на общинските съветници за приемо-предаване на бившия ресторант в ГУМ за исторически музей стопира и кандидатстването за външно финансиране с цел реновиране на този обект според изискванията за експониране на културни ценности. Това обясни вчера директорът на музея Сотир Иванов, преди председателският съвет да излезе със становище дали ще прегласува своето решение за бъдещото предназначение на общинското помещение.

„Устно и писмено в общината постъпват редица запитвания дали бившият ресторант към ГУМ – Петрич ще се използва за някаква дейност, или не”, каза Лъчезар Кобуров. „За да има възможност да се кандидатства по програми на ЕС, музеят трябва да влезе във владение на новия обект. Това обаче не е направено вече година и два месеца. Новите възможности идват с новия програмен период”, обясни директорът на музея Сотир Иванов. „Историческият музей няма свое помещение, защото и използваното сега е собственост на читалище „Братя Миладинови”. Ако управителният орган на читалището реши да се изнесем, къде отиваме, при условие че и бившият ресторант в ГУМ се обяви на търг с тайно наддаване за търговски цели”, попита Сотир Иванов.

Той подсети съветниците и за още едно неизпълнено тяхно решение. В миналогодишния бюджет е предвидена сума от 30 хиляди лева за археологически разкопки в античния град край Рупите Хераклея Синтика. Тези пари обаче не са преведени.

„Ние като съветници сме направили всичко, каквото е трябвало – както за болницата, така и за музея, ние нямаме никаква вина, вината е в този, който не изпълнява решенията на Общинския съвет, и това е кметът. Освен това ние имаме и решение за изграждане на пазар, всяка година гласуваме пари, дали сме картбланш и за „синя зона”, няма такава, така че нека хората да знаят, че Общинският съвет е свършил всичко, каквото е трябвало, а този, който не е изпълнил нашите решения, да обясни на хората защо не си е свършил работата”, каза общинският съветник и координатор на ГЕРБ Димитър Танев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене