Изложба „Дарение Райна Евтимова“ откриват в кюстендилската галерия

Източник: ХГ "Владимир Димитров-Майстора"

Източник: ХГ „Владимир Димитров-Майстора“

В Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил ще бъде открита изложба „Дарение Райна Евтимова“.

Събитието е предвидено за 12 март /четвъртък/ от 17.30 часа.

През лятото на 2014 г. творческият фонд на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” беше обогатен с 86 творби на художничката Райна Евтимова, дарени от семейството на племенника й Вилхелм Тимов.

След извършена реставрация, изложбата „Дарение Райна Евтимова” ще покаже най-доброто от новата колекция – фигури, портрети, пейзажи, натюрморти, рисунки.

Райна Евтимова (1884 – 1969) е родена в Кюстендил. Завършва Девическото училище в града. Учи в Държавното рисувално училище в София при Иван Мърквичка, Петко Клисуров, Иван Ангелов, Борис Митов и Борис Михайлов. Участва в Балканската и Междусъюзническата война като доброволка – милосърдна сестра.

Наградена е с възпоменателна брошка с монограм, лично от царица Елеонора фон Ройс-Кьостриц, организаторка на курсовете за милосърдни сестри на фронта и основателка на Българския червен кръст.

През 1921 г. осъществява първата си и единствена самостоятелна изложба в салона на Кюстендилската девическа гимназия. Показва пейзажи и портрети – маслена живопис и акварели.

Дълги години работи като преподавател. През 1938 г. се пенсионира, като получава благодарствено писмо за четвъртвековната си служба от министъра на Народното просвещение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене