Кристалина Георгиева: Гражданите да вземат в ръцете си контрола върху парите от ЕК

Кристалина Георгиева

– Старая се нашата бюрокрация да я направя по-достъпна за хората

„Много добре е това, че гражданите взимат в ръцете си контрола върху използването на парите от Еврокомисията. Ние вече получихме сигнал в Европейската комисия и работим по този сигнал. В продължение на следващата седмица ще отговорим какво значи това от гледна точка на санкции. Но санкциите са едната страна на въпроса. Хората не ги интересува това, че сме направили финансова корекция. Това, което те искат, е работата да бъде свършена добре – да имат нормален подлез”. Това заяви в студиото на „Събуди се” зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Георгиева коментира оплакване на граждани относно некачествен ремонт на софийски подлез за 7 милиона европейски пари. „Столична община се отнася отговорно. Те вече са санкционирали компанията, която е допуснала такава безхаберност”, каза тя.

Кристалина Георгиева призова хората, които са ангажирани с подготовката на изпълнителите на проекти, да се отнасят отговорно към тяхната подготовка. Зам.-председателят на Европейската комисия сравни действията на европейците с тези на българите, кандидатстващи по проекти пред ЕК.

„Защо те успяват? Защото не се притусняват да кажат: „Не знам”. Не се притесняват да поискат съдействие. Отворени са към това да се учат от другите. Това е моят съвет към България – няма нищо лошо в това да поискаме подкрепа, особено когато се стараем да сведем парите до малкия човек, до малката фирма, до малката община. Старая се нашата бюрокрация да я направя по-достъпна за хората, но тя все пак изисква едно равнище на подготовка”, коментира Кристалина Георгиева.

Тя очерта като проблем, че българите все още си позволяват шуробаджанащина при кандидатстването на проекти. По думите й България има да изразходва 9 млрд. лв. от стария период. От новия пък на страната ни се полагат за 7-годишен период 32 млрд. лева.

През следващите три месеца България трябва да вземе мерки за по-доброто и безпроблемно изразходване на европарите.

„Ако това не се случи, от Европейския съюз ще обърнат много голямо внимание на България. Ние не можем да си позволим вече в Европа, не само тук, да има съмнения в банковата система. Ние хвърлихме много ресурси, понесохме много загуби, за да имаме стабилна банкова система”, коментира още Георгиева.

Тя коментира и свитите европейски бюджети на страните-членки.

„В Европа много страни, включително и нашата, затегнаха коланите, за да стигнем до поможение, в което нашите икономики отново да работят на по-високи обороти. За първи път тази година очакваме позотовни показатели, очакваме растеж във всички 28 страни-членки”, обобщи зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.
www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене