Експерт прогнозира: Вранча се буди през 2020 година

Емил Ботев

Проф. Емил Ботев

Нашата сеизмична песен е изпята в началото на миналия век, твърди шефът на сеизмологията към БАН

Има опасност за нашата страна от Вранча. Тъй като последното по-сериозно земетресение там беше през 1990 г., можем да кажем, че след 2020 година е почти сигурно, че може да се очаква точно такова силно земетресение там. Това казва в интервю проф. Емил Ботев, шеф на сеизмологията към БАН.

Ученият твърди, че Вранча се „буди” през 30-40 години като през последните 200 години там са станали 6 земетресения с магнитуд 7 по Рихтер. Три от тези земетресения са станали през 1977, 1986 и 1990 г.

Пред „Телеграф” той коментира, че сгради, строени след 1987 г. са сеизмично устойчиви и вероятността от трагедия като тази в Свищов от 1977 г. е по-малко вероятна. Проф. Ботев съветва хората когато има трус, да не изпадат в паника. „Нашата сеизмична песен е изпята в началото на миналия век. България е най-обетованата част, с най-малки движения на Балканите”, казва ученият.

Според него единственото основание за страх при хората е некачественото строителство. „Последните години обаче всичко се прави при далеч по-голям контрол. Разбира се, трябва да се помисли кой е строил дадена къща и дали не са направени някакви икономии, тъй като се оказва, че проблемите не са толкова природни, колкото икономически”, казва проф. Емил Ботев. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене